Hírek

2011.05.18. 13:18

Elveszettnek hitt ereklyéket kaptak

Pápa - Újabb, történelmileg jelentős eszmei értéket képviselő, Esterházy-címerrel ellátott üvegtárgyak kerültek vissza eredeti helyükre, a pápai Várkastélyban működő városi könyvtárba.

Polgár Tibor

A közelmúltban történt nagyvonalú adományozásról dr. Hermann István, a pápai Jókai Mór Városi könyvtár igazgatója számolt be szerda délelőtti sajtótájékoztatóján. Amint az korábban lapunkban is megjelent, 2010 szeptemberében huszonkét darab frissen visszakapott, az egykori Esterházy készletből származó, különböző rendeltetésű üvegedényt tártak a nyilvánosság elé a pápai Várkastélyban. - Akkor arra kértük a pápaiakat, hogy akinek esetleg az Esterházy Kastélyhoz köthető használati tárgyak lapulnak az otthoni vitrinjében, ajándékozza azokat a városnak, vagy helyezze őket letétbe az intézményünkben.

 

 



A sors szeszélye szerencsére úgy hozta, hogy egy jó szándékú adományozó ismét üvegtárgyakat adott vissza a könyvtárnak. A mai napon - a korábbi üvegedények mellet - bemutatjuk ezt a hét darab halványzöld színű fehérboros kelyhet, amelyek ez év tavaszán kerültek a birtokunkba egy pápai családnak köszönhetően - mondta el dr. Hermann István, majd hozzátette, hogy a nemrég visszakapott tárgyakon is megfigyelhető az Esterházy család grófi ágára jellemző csiszolt griffes címer. Ez a motívum pedig minden kétséget kizáróan jelzi, hogy a boros kelyhek ugyanannak a szervizkészletnek a darabjait alkotják. - Ezzel immár huszonkilenc darab eredeti Esterházy üvegpohárral dicsekedhetünk. Egyúttal ismételten kérjük a pápaiakat, és persze mindenkit, hogy akinek az Esterházy Kastélyból származó tárgy van a birtokában, akár adományként, akár letétként bocsássa azokat a megújított reprezentatív termek kiállításainak rendelkezésére - fogalmazott a könyvtárigazgató.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!