Hírek

2011.06.19. 10:46

A Magyar Örökség részei

Budapest - A veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság a hétvégén Magyar Örökség-díjban részesült, így belépett a „Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába.”

Szabó Zsuzsanna

A díjat idén második alkalommal osztották ki Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A hét kitüntetett közül elsőként a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság nevében Kollár Kálmán karnagy vette át a kitüntető címmel járó oklevelet és az aranyjelvényt Juhász Judit újságírótól, a Magyar Örökség-díj Bírálóbizottságának tagjától. Az oklevél szövege alapján: „a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság művészete magyar örökség, amiről ezen oklevél tanúbizonyságot tesz.”

Az ünnepségen Dr. Tóthpál József kultúrakutató ismertette a veszprémi kórus munkásságát, eddigi eredményeit. Elmondta, az egykori veszprémi Liszt Ferenc Kórus - mai nevén Liszt Ferenc Kórustársaság - 1958-ban alakult Nagy Lídia szakmai irányításával. Tőle 1963-ban Kollár Kálmán örökölte a karnagyi tisztet, aki immár negyvennyolc éve áll az énekkar élén. Az elmúlt több, mint fél évszázad során a kórus hazai és nemzetközi sikerek sokaságát érte el. Vállalt küldetésük - névadójuk szellemiségéhez hűen - a romantikus kóruskultúra ápolása és népszerűsítése. A kórus 1973-ban lépett először nemzetközi színtérre, az itáliai kórusversenyek kiemelkedő színterén, Arezzóban, ahol első, második és harmadik helyezést ért el különböző kategóriákban. A későbbiekben is számos kórusversenyen és fesztiválon arattak sikert. Tóthpál József kiemelte tovább Kollár Kálmán karnagyi munkásságát, valamint Kodály Zoltán több, mint negyven vegyeskari művének feldolgozását, amiből huszonnégy kórusművet tartalmazó CD- született. A zenei anyaghoz pedig tanulmánykötetet is írt.

Kollár Kálmán már számos rangos kitüntetésben részesült, többek között Pro Urbe Veszprém (1992), Pro Meritis Veszprém (2000), Gizella-díj (2001), Veszprém Város Díszpolgára (2002), Magyar Köztársaság Érdemérem Lovagkeresztje (2002), a Magyar Kultúra Lovagja (2009).

- A több évtizedes munka során egyetlen percig sem gondoltuk, hogy egykor majd itt léphetük fel - mondta Kollár Kálmán, a hét kitüntetett nevében tartott köszönő beszédében. Hangsúlyozta, egy nép akkor fog megtörni és eltűnni, ha hagyja elveszteni zenéjét, táncait, és meséit. - Az elmúlt évtizedek során ez a tendencia mutatkozott, de most úgy érzem, - munkánk elismeréseként is - a díj által valamit visszakaptunk ebből.

A díjátadó ünnepségen a kórus három művet adott elő. Elsőként Szuromi Miklós vezényletével, Udvardy Tél című művét, majd Karai József Esti ima című darabját, melyet Somosné Farkas Edina vezényelt. A ceremónia végén pedig az immár Magyar Örökség-díjas kórus Vivaldi Gloria című művét adta elő Kollár Kálmán irányításával.

 

A 63. díjátadó ünnepség hét Magyar Örökség-díjasa: a veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság művészete, Kass János képzőművészeti életműve, Mécs László költészete, Nagy Zoltán népmesekutatói munkássága, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium, a tudás és élő hit iskolája, Szőnyi Zsuzsa és Triznya Mátyás több évtizedes római szeretetszolgálata, és Szék (Mezőség) gazdag hagyományőrző kultúrája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!