Hírek

2011.06.16. 19:58

Megemlékezés a város napján

Pápa - Csütörtökön a város napja alkalmából ünnepi rendezvénysorozatot szervezett a város önkormányzata és a Pápai Művelődéstörténeti Társaság. A délelőtti események helyszínéül a Pedagógus Művelődési Ház szolgált.

Nagy Imre

Az ünnepi konferencia alkalmából dr. Áldozó Tamás köszöntötte a résztvevőket, akik közt Gőgös Zoltán és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselők, városatyák, civil szervezetek képviselői és intézményvezetők is helyet foglaltak. A város napját az 1848-ban ezen a napon megalakuló első pápai polgári önkormányzat tiszteletére rendezik meg 1995 óta. Évente, június 16-án a pápai helytörténet egy-egy neves időpontjáról, eseményéről, jelenségéről emlékeznek meg.

- Az elmúlt egy-két év történései azt igazolják, hogy a pápai Fő tér kiemelten érdekli a lakosságot. Ezért kértük előadóinkat, hogy saját tudományterületükről tájékoztassák a hallgatóságot - fogalmazott a polgármester. Csütörtök délelőtt négy szakember előadása hangzott el a konferencián. Elsőként Szvath Márton régész számolt be a Fő tér tavaly őszi régészeti próbafeltárásáról, a tíz megnyitott szelvényben folyó munkáról, a középkori templom, a kora-újkori temető és az Árpád-kori leletegyüttes jelentőségéről.

 



Őt Petrik Iván pápai levéltáros követte, aki Pápa középkori történetének kutatásáról szólt. Mezei László építész, a megújuló Fő tér egyik megálmodója a tér és a nagytemplom, illetve az Esterházy-kastély építésének összefüggéseiről tartott vetített képes előadást, végül dr. Winkler Gábor városi főépítész, egyetemi tanár mondta el a pápai építészeti értékek védelméről a gondolatait. A város napja rendezvényei este hétkor a nagytemplombeli, városépítő gróf Esterházy Károly emlékének szentelt misével folytatódtak, majd a résztvevők mécsest gyújtottak és virágot helyeztek el a püspök szobránál. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!