Hírek

2011.12.20. 10:41

Nem egyszerű továbblépni

Mencshely - Nem tudom, hogy a településen mennyire volt jellemző régebben a fazekasság, most sokan a kerámiákról ismerik a hely nevét, keresik ezt a termékét.

Varga Ibolya

Szombatonként Csopakon az ökopiacon, vasárnaponként Káptalantótiban a Liliomkertben találkozhatunk rendszeresen Ottmár Dórával. Amióta a Liliomkert státusa bizonytalan,  Óbudán a karácsonyi vásárban is felfedezhetjük őt és a munkáit. Az említett piacokon, illetve Mencshelyen lehet átvenni az előre megrendelt kerámiákat, vagy postán, fadobozokban küldik el. A nagyobb tárgyak könnyen sérülnek, ezért azokat jobban szeretik személyesen átadni a megrendelőknek. Karácsony előtt  leginkább az ékszereit keresik. Nem csoda, ezek egydiek, mutatósak és igen jó az áruk. Készít festett, mázas gyöngyökből nyakláncokat. Vannak olyanok, amelyeken a gyöngysort egy míves medál teszi még érdekesebbé. A medálok lehetnek korong, háromszög, ovális vagy bármilyen alakúak, mind nagyon kellemes, egyedi. A fiatalok különösen a gyöngyök, pálcikák, csipkés alakzatok  kombinációit szeretik. Ez az a termék, ami egész évben nagyon fogy, de karácsonykor meg különösen sokan keresik, kitűnő ajándék, főleg fiatalabb hölgyeknek.

A másik jellegzetes termékcsoport a gyertyatartó. Ezek is hagyományos és új formákat egyaránt képviselnek. Láthattunk fogantyúsokat és kis korongokat egyaránt. Színben leginkább a pirosokat és a  zöldeket kedvelik.

Ugyancsak sokan  vesznek ajándékba aromamécseseket. Ezek azért divatosak, mert nemcsak meghitté tesznek egy estét, ha ezzel világítunk, közben még a tetejére tett kicsinyke tálkából párolog a finom, gyógyító illóolaj. No és ne feledkezzünk el a karácsonyfadíszekről se! Ezek többnyire gömbök, de van köztük virágsziromra hajazó vagy hagyományos kinézetű csengettyű is. A színek változatosak, csillogók. Amikor megemeljük őket, akkor érezzük, hogy sokkal könyebbek, mint amilyenre számítottunk a látvány alapján, nyugodtan feltehetjük őket a fára. Már csak két termékcsoport maradt, a padlóváza és kaspó, valamint a konyhai edények sora. Az előző csoportban előszeretettel használ klasszikus, leginkább a görög vázákon látott formákat, geometrikus díszítéseket. A konyhai edények között találunk kancsókat, bögréket, poharakat, mind olyan, amit naponta szívesen látunk az asztalunkon, de dísznek is remekül mutatnak.

 

Szüneteltetnie kell az eredeti hivatását

Ottmár Dóra 1966-ban született, építészmérnök. Eredeti hivatásában is sok szép feladatot kapott, Budakalászon főépítészként dolgozott. Az építőipart érte el először a világválság és a szakmai szervezetek vezetői is azt ajánlották a mérnököknek, hogy keressenek más foglalkozást maguknak, legalább átmenetileg. Ő a kerámiakészítésban találta meg az új szenvedélyét és Mencshelyre költözött. Kutatja az ősi és a magyar hagyományokat, de saját formanyelvet igyekszik kialakítani belőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!