Hírek

2012.01.20. 11:38

Rendkívül ritka főemlőst találtak Borneón

Rendkívül ritka főemlőst, Hose-langurt talált egy nemzetközit tudóscsoport Borneón - tudatták az American Journal of Primatology című amerikai szakfolyóiratban pénteken megjelent közleményben.

MTI

A kihalás szélén álló főemlős - latin nevén Presbytis hosei canicrus - a cerkóffélék családjához tartozik, és különböző délkelet-ázsiai szigeteken, közöttük Borneón, Szumátrán és Jáván honos. A nagytestű, szürke szőrű majomfaj, amelynek fekete pofáját fehér gallér veszi körül, Borneón csupán egy kis területen él, a sziget északkeleti csücskében, ahol a bányászat és az erdőirtás - több tűzvésszel tetézve - súlyos károkat okozott.
   
A tudóscsoport a kelet-kalimantani Wehea természetvédelmi rezervátumban, Borneó Indonéziához tartozó részén járt expedíción. A 38 ezer hektáros, többnyire védett területet érintetlen erdőség borítja; a térségben legalább kilenc főemlősfaj él, közöttük borneói orángutánok és gibbonok.


   
"A Hose-langur felfedezése meglepetés volt, mert a rezervátumot eddig nem tekintették élőhelyének - mondta Brent Loken, a kanadai Simon Fraser Egyetem munkatársa, az expedíció tagja. - A jövőbeli kutatások célja az lesz, hogy felmérjük a populáció sűrűségét Weheában és a környező erdőségben."
   
A szakemberek 2004 óta aggódnak a Hose-langur esetleges kihalása miatt, és egy 2008-as expedíció során végzett kutatások riasztó helyzetről árulkodtak.
   
A kutatók több kamerát helyeztek el a rezervátumban, amelyek segítségével sikerült felvételeket készíteni a súlyosan veszélyeztetett majmokról. Loken elárulta, hogy nem volt könnyű bizonyítani "felfedezésüket", mivel a Hose-langurról megtalálható leírások főleg múzeumokból származnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!