Hírek

2012.02.28. 19:48

Szeremley vitorlása az eltűnt kenus nyomában

Veszprém - Hétfőn indult el Szeremley Huba vitorlása, amely Rakonczay Gábor nyomait is kutatja. Erről a tapasztalt vitorlázó Kardos Gábor tájékoztatta lapunkat, aki éppen a napokban tért haza egy öthetes téli tengeri expedícióról.

MTI/AP

- Télen átvitorlázni a Földközi-tengeren nem veszélytelenebb, mint egyedül átevezni az Atlanti-óceánt. Több más mellett ez is összekapcsol minket Rakonczay Gáborral, akit Szeremley Huba vezetésével most azok próbálnak megkeresni, akikkel öt héten át együtt vitorláztam - tájékoztatta lapunkat Kardos Gábor. - A keresést nehezíti, hogy szélben a nagy hullámok erősen lecsökkentik a látótávolságot.

- Adott esetben még az is előfordulhat, hogy éjszaka akár néhány méterről sem lehet észrevenni egy világítás nélküli kenut. Azonban bízom benne, hogy csak a műholdas telefonnal lehet probléma és csupán a kommunikáció szakadt meg. Azon a szakaszon, ahol most lehet Rakonczay Gábor kenuja, nincsenek teherhajó-útvonalak, de a nagy szállítóhajók sem igazán híresek a kommunikációjukról. Legfeljebb a vészjelzésre reagálnak, de Gábor szándékosan csak jelzőrakétákat vitt magával, mert semmiképpen nem akart mentést kérni - mondta el lapunknak Kardos Gábor.

Rakonczay decemberben indult el kenujával, hogy egyedül átevezzen az Atlanti-óceánon. Február 6. óta nincs hír róla. Szeremley Huba és legénysége felajánlotta a feleségének, hogy az Atlanti-óceán átszelésekor azon az útvonalon hajóznak, ahol feltételezett pozíciók alapján esetleg megtalálhatják a kenust, bár ennek esélye az említett okok miatt nem túl nagy. De a keresőcsapat bízik a sikerben, mint ahogy Kardos Gábor is abban, hogy Rakonczayval együtt népszerűsítik majd még a balatoni kajak-kenuzást és a szörfözést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!