Hírek

2012.04.30. 14:06

Kisgazdák a termőföld védelméért

Sümegprága - Sürgősen lépni kell a hazai termőföld védelme érdekében, fel kell mérni a jelenlegi tulajdonviszonyokat és végre beindítani a hatékony mezőgazdasági termelést.

Szijártó János

Mindezt Turi-Kovács Béla a Kisgazda Polgári Egyesület - Kisgazda Polgári Szövetségpárt (KPE-KPSZ) elnöke hangsúlyozta hétfői, sümegprágai sajtótájékoztatóján.

Amint azt elmondta, egy márciusi budapesti kisgazda nagygyűlésen hirdette meg  földvédelmi programját a KPE-KPSZ. A pártelnök ehhez kapcsolódó országjárása során hétfőn egy sümegprágai pincénél találkozott helyi- és régióbeli kisgazdákkal, vezetőkkel, szimpatizánsokkal.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az átláthatóság érdekében pontos felmérést kellene készíteni a jelenlegi tulajdonviszonyokról, hiszen szinte teljesen átláthatatlan. Az egy személyre, illetve családra vonatkozó mennyiségi kötöttségek ugyanis a "közeli hozzátartozó" kellően laza leírása alapján kijátszható.  Kis túlzással bárki lehet bárki rokona, így könnyen kialakulhat a munkahelyteremtés vonatkozásában nem kívánatos nagybirtokok-rendszer. A pontos felméréséhez, a  jogszabály egyértelműsítése is szükséges lenne. Ha mindez megvan, akkor már lehet részleteiben foglalkozni a szabálytalanságokkal, illetve a termelés mielőbbi beindításával.

Turi-Kovács Béla a sümegprágai Karikás-hegyen, Sör László pincénél tartott rendezvényen  arról is beszélt, hogy továbbra is a jobbközép szövetségi egységben képzelik el jövőjüket a kisgazdák, de ennek hosszú távú, eredményes működésének alapfeltétele a kölcsönösség, a  feladatok, célkitűzések közös megfogalmazása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!