Hírek

2012.04.06. 12:12

Korszerűbb óvoda, bölcsőde és kórház Ajkán

Ajka - Jelentős beruházásokkal indult a tavasz a városban. Egyebek mellett megújul a Borsos iskola, a Hétszínvirág óvoda és a bölcsőde. Korszerűsítik a Magyar Imre Kórházat is, amelynek teljes költsége 1.6 milliárd forint lesz.

Tóth B. Zsuzsa

Uniós támogatást kapott a város a fenti beruházásokhoz - tudtuk meg dr. Horváth József alpolgármestertől. A Borsos iskola Móra Ferenc utcai épületében energetikai felújítást végezhetnek, elkészül a homlokzat hőszigetelése, nyílászárókat cserélnek, fűtést korszerűsítenek 116 millióból. Augusztus közepén várható az átadás. A 75 százalékos támogatottságú pályázat keretében elkészül a Városi Óvoda Hétszínvirág épületének energetikai felújítása is erre az időre további 52 millióból.

- A Városi Bölcsőde kapacitásbővítő fejlesztése során új épületszárnnyal bővül az intézmény. A jelenlegi 72 fős létszám április végétől így már 24 fővel nő. A 88 milliós beruházásból az Európai Unió támogatása 79 milliót tesz ki - mondta az alpolgármester.

Szólt továbbá a Magyar Imre Kórház korszerűsítéséről is, amely két pályázat keretében folytatódik. A hatékony energiafelhasználás érdekében az épület külső felújítása, hőszigetelése, nyílászáró cseréje készülhet el 666 millióból, amelyből a saját forrás 166 milliót tesz ki. A struktúraváltoztatást támogató infrastruktúrafejlesztés szintén megvalósul, annak keretében a diagnosztika és más központi egységek, műtő, betegirányítás, intenzív, sterilező részleg fejlesztése készül el. A járóbeteg-ellátást koncentrálják, a fekvő és járóbeteg-utak rövidülnek ezáltal. Kialakítják a központi betegfogadás feltételeit a járó- és fekvőbetegek számára, koncentrálják a főépületen belül a járóbeteg-ellátást, közvetlen kapcsolat létesül a fekvőbeteg-ellátás és a központi kórházi egységek között. Megoldódik az egyes fekvőbeteg-ellátó egységek és a központi ellátó blokkok belső, épületen belüli közvetlen kapcsolatának összekötése. A beruházás teljes költsége 1.6 milliárd forint, a támogatás összege 1.4 milliárd. A két beruházás párhuzamosan készül el 2014. elejére.

- A város a pályázatok mellett önerőből is fejleszt. Elkezdődött a művelődési ház mögötti parkoló és park átalakítása. Ennek keretében a Gea szobrot áthelyezték, a területen éjszakai díszkivilágítással immár R. Kiss Lenke szobrászművész alkotásához méltó helyen tekinthető meg. A parkoló bővítéssel 18 parkolóhelyet alakítanak ki. A meglévő parkoló új szegélysort kap, valamint megújul az aszfaltburkolata a 11 milliós ráfordításból. A padragi városrészen a Halimbai utca mindkét oldalán új buszmegállóhely épül. A kivitelezés rövidesen megkezdődik és legkésőbb május első felében befejeződik. A beruházás mintegy három millió forint fedezetet igényel ű tette hozzá az alpolgármester. Megtudtuk továbbá, hogy a fentieken kívül a város jó néhány pályázata még nincs elbírálva. Tervezik ugyanis például a Városi Múzeum fejlesztését, a Béke út-Téglagyári út csomópont korszerűsítését, és egyéb iskolafejlesztési feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!