Hírek

2012.04.20. 06:19

Visszakapták a jogaikat a gyógyszerészek

Veszprém - Egy liberalizált rendszert - legalábbis a jogszabályok szintjén - sikerült visszahozni egy olyan rendszerbe, ahol a gyógyszertár-létesítés, -működtetés újra szükséglet alapján történhet, újra a gyógyszerész lett a gyógyszerellátás első számú felelőse.

Varga Domokos Péter

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke mondta ezt a Veszprém megyei szervezet szakmai fórumán. Dr. Hankó Zoltán az elmúlt egy, másfél évet sorsfordítónak minősítette azért, amit Magyarországon ebben az időszakban a gyógyszerészetben, gyógyszerellátásban sikerült megvalósítani. Kifejtette, a gyógyszerészek a jogszabályokban ismét megkapták mindazokat a jogokat és kötelezettségeket, amelyek birtokában ezt a feladatot el tudják látni.

Ugyanakkor az elmúlt négy-öt év összes hordaléka itt maradt, a gazdasági, a szakmai, a morális és a mentális problémák. Ezen a négy területen előre kell lépni, megújulásra van szükség. Jelen helyzetben a patikák egynegyede veszteségesen működik, körülbelül 350 gyógyszertár felélte a tőkéjét, 65-70 milliárd az a számlamennyiség, amit még a gyógyszertárak nem fizettek ki a nagykereskedőknek. Az egész magyar gazdaság nehéz helyzetben van, ilyen esetben racionális, hogy az államadósság-csökkentés és különféle megszorítások megjelennek a rendszerben, de ezzel együtt is irreálisak a Széll Kálmán-tervnek azok a célkitűzései, amelyek a gyógyszerágazattal kapcsolatban megfogalmazódtak.

Ez utóbbi még fokozza a gyógyszerészek gazdasági nehézségeit. Ugyanakkor az a liberalizációs szemlélet és gondolkodás, amely a 2006-2010 közti időszakot meghatározta, nem múlt el Európában, valamint elindult az állami szerepvállalás újragondolása is. Emellett jogos lehet a kamarának az a fajta törekvése, hogy a mostani egyensúlyi állapotot meg kell őrizni, be kell lakni - hangsúlyozta az elnök.


 
Szólt arról is, hogy a hatóanyag-rendelést általánosságban jónak, ám ennek ellenére konfliktushelyzetet rejtőnek tartják. Szerinte figyelemmel kell arra lenni, hogy a politikának nem szándéka annak a gyógyszertári hálózatnak a bedöntése, amelyiknek a túléléséhez 2010 végén megteremtette a törvényi feltételeket.
 
Dr. Sándor Csaba alelnök többek között a június 6-i patikanapra hívta fel a figyelmet, melynek országos megnyitóját Békéscsabán tartják. Javasolta, hogy igény esetén minden megyében tartsanak patikanapot, közelebb kerülve így a lakossághoz. Két nappal a patikanapot követően Székesfehérváron rendezik a gyógyszerésznapokat, ahol a szakma belső problémái lesznek terítéken.



Próbavásárlásokat is végezhetnek

Dr. Antal Csaba megyei tiszti főgyógyszerész az ÁNTSZ ellenőrzési szempontjairól és tapasztalatiról szólt, konkrét helyzeteket említve. Felhívta
például a figyelmet arra, hogy vényköteles gyógyszereket továbbra is csak a törvény által nagyon szigorúan körülhatárolt esetekben és mennyiségben lehet vény nélkül kiadni. Javultak az ellenőrzési feltételeik, mivel lehetőséget kaptak arra, hogy gyógyszertárakban közreműködő személyek bevonásával végezzenek próbavásárlásokat. Ezzel az eszközzel a jövőben élni is fognak  közölte. A központi költségvetés továbbra is biztosít támogatást azoknak a gyógyszertáraknak a működtetéséhez, amelyek egy adott település vagy településrész ellátását egyedül végzik, és az előző félévi árrésük összege nem haladja meg a hétmillió forintot.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!