Hírek

2012.05.31. 09:57

Kettős ünnep Külsővaton

Külsővat - Több okuk is volt az ünneplésre a vatiaknak szerdán. Két jelentős beruházást: a szennyvízcsatornázást és szennyvíztisztítót, illetve a felújított tornatermet adták át a faluközösségnek.

Nagy Imre

A záró rendezvény első aktusára a külterületen elkészült szennyvíztisztító telepen került sor. Itt a történelmi egyházak képviselői mondtak áldást, majd az ünneplők - köztük a helyi képviselő-testület tagjai, a kivitelező képviselői, és a környékbeli települések polgármesterei - megtekintették a létesítményt. Innen a tornateremhez vonultak, ahol elsőként Aczél Péter polgármester mondott köszöntőt.

A csatornázás jelentőségét dr. Kovács Zoltán, a megyei kormányhivatal vezetője, országgyűlési képviselő méltatta, kiemelve a létesítmény hatását az egészséges környezetre. A megújult tornatermet dr. Kontrát Károly államtitkár avatta fel, visszaemlékezve a település sportsikereire. A nemzeti színű szalagok átvágását és a gyerekek műsorát követően a vendégek megtekintették a termet, és kipróbálták a sporteszközöket.

A tornaterem felújítása az iskolai és utánpótlás sport céljaira elnyert közel ötmillió forintos belügyminisztériumi támogatással valósult meg. Ennek segítségével kicserélték a nyílászárókart, egyedi, programozható fűtésrendszert, két öltözőt és szertárt alakítottak ki. A szennyvízhálózat és a szennyvíztisztító építésére a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében pályázott és nyert Külsővat.

A közel háromszáztízmilliós projekthez több mint kettőszázhatvanhárommilliós uniós, és állami támogatást kaptak. A beruházás során 9200 méternyi szennyvízcsatorna épült meg, két átemelővel és a 80 köbméter kapacitású szennyvíztisztítóval együtt. A kivitelezés tavaly novemberben zárult, a próbaüzem 2012. május végéig tartott. Az új létesítmény összesen 240 ingatlan hálózatra kötését teszi lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!