Hírek

2012.05.22. 11:25

Lelkisegély-szolgálat: hívd, ha segítségre van szükséged!

Pápa - Hagyományosan május közepén emlékeznek meg a telefonos lelkisegély szolgálatokról. A nap kiemelt rendezvény a pápai szervezet életében is, ami idén változtatott a bevált gyakorlaton. Mint az eredmény is mutatja, az újítás nem volt hiábavaló.

Nagy Imre

Az idei évben a város általános iskolásai aszfaltrajzokkal díszítették iskolájuk közvetlen környezetét. A rajzok témája természetesen a lelkisegély szolgálattal volt kapcsolatos, és minden rajzon szerepelt a bármikor, bárhonnan névtelenül és ingyenesen hívható szám, a 116-123. A rajzok és a beküldött plakátok díjazására a Kossuth utca egyik éttermének galériájában került sor a múlt hét végén. - Felmerül a kérdés, hogy miért éppen a gyerekeknek szerveztük a napot?  Az ő lelkük a legfogékonyabb, ők mindent befogadnak, a gyermeki fantázia végtelen. Szeretném, ha ezt a fantáziát, ami segítségével ezek a képek készültek, megőriznék, hiszen nagy érzelemgazdagságról tesznek tanúságot. A mostani rendezvény két okból is rendhagyó. Idén „kivittük” a rajzokat az utcára, hiszen ott sokkal több ember veszi őket észre. És ha valakinek problémája van, és beugrik neki, hogy látott egy gyerekrajzot egy telefonszámmal, akkor már így is tudunk segíteni. Ha valakinek elmondhatja a problémáját, az már maga megkönnyebbülés. Ezek - a jóízű beszélgetés, a traccspartik és az érzelem - hiányoznak a mai emberek életéből. A másik cél, hogy maradjon meg a gyerekek fejében ez a telefonszám, és ha felnőtt korukban valami gondjuk támad, tudják, hova kell fordulniuk - fogalmazott dr. Bővíz Gábor, a pápai szolgálat vezetője, aki beszédét követően Balázsné Márton Mária, a szolgálat helyi szervezője segítségével kiosztotta a díjakat. Senki nem távozott üres kézzel, és minden fejben rögzült a telefonszám is, hogy ha kell, tovább adják, vagy felhasználják azt. A szolgálatok fő célja, hogy a nehéz helyzetben levő embereket rávezessék arra, hogyan oldhatják meg problémáikat. Fontos feladatuk az öngyilkosságok megelőzése, a krízishelyzetek kezelése, és a mentálhigiénés prevenció. Mint azt dr. Bővíz Gábor elmondta, a mai helyzetben egyre többen veszik igénybe az önkéntes, szakképzett munkatársak segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!