Hírek

2012.05.03. 07:17

Tartsuk magyar kézben a földet!

Egyebek között ennek jegyében szervezték meg a településen a III. Nemzeti gazdafórumot, melyet kirakodóvásár kísért. Utóbbira elsősorban a környékbeli kézműveseket hívták meg, hogy bemutassák alkotásaikat. Elsősorban hímzők és fazekasok voltak, de láttunk őstermelőket is.

Varga Ibolya

A fórumon elsőként dr. Tóth Ferenc, a Szent István Egyetem docense kapott szót, aki bibliai történésekkel támasztotta alá, hogy elveszíti önrendelkezését és szabadságát az a nép, amelyiket megszabadítanak a földjétől. Az utóbbi időben nálunk is hasonló folyamatok zajlanak, és félő, hogy ha a hazai törvénykezéssel nem tudjuk magyar kézben tartani a termőföldet, akkor elveszíthetjük a nemzeti önrendelkezésünket is. Az utóbbi idők gyakorlatát is bírálta, a Nemzeti Földalapból sokak szerint nem azok kaphatnak bérbe földeket, akik megművelik és ténylegesen állatokat tartanak, hanem  azok, akik  a politika kiszolgálói. 

Dr. Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő meglátása szerint a nemzeti önrendelkezésbe beletartozik az élelmiszerekkel kapcsolatos szabadság, hogy minden nép, amelyiknek erre lehetősége és adottságai vannak, zömmel magának termelje meg az ételét. A politikusok között is egyre többen vallják ennek az irányzatnak a helyességét, hiszen ezzel helyben több munkalehetőséget biztosítanának akár a kevésbé iskolázott embereknek is, és frissebb, adott esetben olcsóbb élelmiszerekhez jutnának az emberek.

Varga Géza országgyűlési képviselő a rendszerváltás előtt a legnagyobb és a legsikeresebb magángazdálkodók közé tartozott. A gazdaságát azonban szövetkezetté alakította  és olyan bemutatóüzemmé, ahol ökológiai gazdálkodást folytatnak és maguk állítják elő a biogázból a szükséges energiát is. Több olyan üzemet hoztak létre, melyekben kiderül, hogy néhány négyzetméteres területen az egyének képesek előállítani maguknak az üvegházi és a szántóföldi növényeket, és mellesleg ezen a területen még felnevelik a számukra szükséges birkát, kecskét, baromfiféléket és halat is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!