Hírek

2012.07.02. 05:41

''A bírságot a Mal Zrt.-nek előbb vagy utóbb ki kell fizetnie''

Ajka, Tihany - A magyar állam a pénzét akár peres úton is, de behajtja a Magyar Alumínium (Mal) Zrt.-n. Több tízmilliárd forintot keresnek a cégen.

Tremmer Tamás

Ha a 2010. október 4-én történt vörösiszap-katasztrófát követően a Magyar Alumínium Zrt.-ről van szó, mindig keményen fogalmaz az ország első számú környezetvédője, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára. Dr. Illés Zoltán a minap Tihanyban járt, ahol persze az ajkai cég is szóba került. A politikus miniinterjút adott lapunknak.

- A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a tragédiát követően összesen mintegy 135,140 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Mal Zrt.-re, amit a cég megfellebbezett. A bíróság tavaly ősszel leállíttatta a környezetvédelmi bírság behajtását. Mit szól mindehhez?

- Hazánkban a törvény mindenkire vonatkozik, legyen szó kazánkovácsról vagy éppen miniszterről, így a Magyar Alumínium Zrt.-re is. A törvény tartalmazza, mely képlet alapján kell meghatározni a tevékenysége következményeként előállt bírságot. Ez pedig 134 milliárd forintnál nagyobb összeg. Engem megdöbbentett, hogy ennek a kifizetését a bíróság felfüggesztette. Annál is inkább, mert a bíróságnak nincs lehetősége arról lamentálni, hogy egy ekkora bírság kirovásának milyen a következménye a cég életére, a térség munkahely-megőrzési képességére. A bíróságnak egyet, a törvényeket kell figyelembe vennie, ezt neki alkalmaznia kell. Azaz úgy vélem, a bírságot a Mal Zrt.-nek előbb vagy utóbb ki kell fizetnie.

- Készült-e leltár az elvégzett munkáról? Az mennyibe került? Ki állja a cechet?

- Természetesen, a kataszrófavédelem minden egyes tételt feljegyzett. Emlékeztetnék mindenkit: a vörösiszap-katasztrófa nyomán több mint ezerhektáros terület megtisztítása vált szükségessé, amit több mint ötvenezer tehergépkocsi-fordulóval lehetett megtenni. A Marcal kotrása, a házak megépítése és még sorolhatnám, mind ebbe a körbe tartozik. A kárelhárítás, a kárfelszámolás, az újjáépítés együttes összege megközelíti a 40 milliárd forintot.

- Lát arra reményt, hogy ezt az állam valaha is viszontlátja?

- Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, ahol hasonló jellegű katasztrófák történtek, ott az állam magára hagyta az embereket, a cégek pedig gyorsan csődbe mentek. Így akinek volt biztosítása, hozzájuthatott valamennyi kárpótláshoz, a többiek nem. Magyarországon ezzel szemben világszámba menő intézkedést hoztunk, az állam ugyanis odaállt a kisemberek mellé. Természetesen mindezt a magyar emberek pénzéből tudta megtenni. Az adófizetők pénze ez a mintegy 40 milliárd forint. Ezt a pénzt a magyar állam peres úton érvényesíteni kívánja a Mal Zrt.-vel szemben.

 

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából a 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben elkészült vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!