Hírek

2012.07.27. 14:12

Az amerikai nagykövet Pápán járt

Pápa - Dübörögve szállt le a hatalmas C-17-es Globemaster a bázisrepülőtér kifutójára pénteken a kora délelőtti órákban. Illusztris vendégeket, köztük az amerikai nagykövetet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis asszonyt szállította Budapestről. A HAW (Nehéz Légiszállító Ezred) ünnepelte aktiválásának harmadik évfordulóját.

Nagy Imre

A magyar és számos nemzetet képviselő katonákat, és a társszervek képviselőit a betonon üdvözölték a vendéglátók, köztük Magasy Zsolt alezredes, a repülőtér parancsnoka. A géppel érkezett többek között dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere is. Kis frissítőt követően a Csapat Művelődési Otthonban Keith P. Boone ezredes, a HAW parancsnoka üdvözölte a vendégeket, majd Magasy Zsolt és dr. Áldozó Tamás köszöntötték a jeles évfordulót.



Boone parancsnok a programról szóló beszámolójában összefoglalta a három év legfontosabb történéseit. A 12 nemzetet magába foglaló alakulatot 2009-ben hozták létre a Stratégiai Légiszállító Képesség (SAC) program keretében. A résztvevő nemzetek egy Boeing C-17-es Globemaster III típusú szállítógépekből álló flottátüzemeltetnek és finanszíroznak közösen Pápán. Boone ezredes szólt a szervezet felépítéséről, bemutatta a résztvevő nemzeteket, illetve képviselőiket,és a legjellemzőbb adatokat (létszámok, beosztások, 2011-ben repült órák száma).



Beszédét jellemző statisztikai adatok ismertetésével zárta. A HAW a három aktív év alatt több mint 7500 repült órát, ötszáznál több küldetést tudhat magáénak. Mindeközben több mint húszezer tonna szállítmányt és huszonhétezer utast juttatott el rendeltetési helyére. Az ünnepség a születésnapi torta felvágásával és elfogyasztásával érté véget a repülőtéren. A résztvevők ezt követően közös ebéden vettek részt az Esterházy-kastélyban, majd városnéző túra keretében ismerkedtek a vendéglátó településsel. A Globemaster délután indult vissza Budapestre.

 

A Nehéz Légiszállító Ezred 131 fős állománya a tizenkét résztvevő nemzet katonáiból áll össze. A katonák és családjaik Pápán laknak, és 3-4 éves turnusban látják el feladataikat. A HAW önállóan működő katonai alakulat, parancsnoka Keith Boone ezredes (US Air Force). Tisztjei a bázisrepülőtér magyar parancsnokával együttműködve hajtják végre feladataikat.  A C-17-esek magyar felségjelzéssel repülnek, és Magyarországon vannak bejegyezve. Az alakulat egyetlen magyar pilótája Lukács Viktor főhadnagy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!