Hírek

2012.07.12. 05:09

Behajthatnak a turisták a nagyvázsonyi várhoz

Nagyvázsony - Idén újra behajthatnak a vár környéki kis utcákba az autósok, az egy évig tartó tilalmat oldotta fel a testület a közelmúltban.

Varga Domokos Péter

A behajtási tilalom eddig is részleges volt, az ott élőkre és a vendégkártyával rendelkezőkre nem vonatkozott.
Mivel az intézkedés csorbította az idegenforgalom lehetőségeit, ezért a testület úgy döntött, felülvizsgálja a helyzetet. Mindenekelőtt kérdőívet küldtek ki az ott élő 80 családnak, melyben a névvel vállalt véleményüket kérték. Időközben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság állampolgári bejelentés alapján vizsgálatot indított a kérdőívekkel kapcsolatban.


Mire a lakossági válaszok beérkeztek - melyet harminchatan küldtek vissza -, már Henn Ferencné körjegyző is tudta, hogy megsértették a személyes adatkezelés szabályait, valamint rosszul hivatkoztak az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló egyik törvényhelyre, mert azt már hatályon kívül helyezték. Ezért  - mint azt lapunknak Henn Ferencné elmondta - jegyzői utasítást adott ki a kérdőívek feldolgozásáról: egy főre korlátozta a kérdőívhez való hozzáférés jogát, intézkedett róla, hogy a feldolgozás után valamennyit semmisítsék meg. Huszonketten fenn kívánták tartani a behajtási korlátozást, 14-en egyéb, kombinált megoldás mellé tették le a voksukat.

A testület úgy döntött, hogy  a nagyrendezvények kivételével  feloldja a korlátozást.  Ezt a vár és a vár melletti vendéglátóhelyek jobb megközelíthetősége indokolta - közölte  Vígh-Krupla Orsolya polgármester. Idén ugyanis már nem tért vissza az a vállalkozó, aki korábban a forgalomtól elzárt övezetben elektromos kisatóval szállította a turistákat.
Június végén megérkezett a  hivatalba az adatvédelmi hatóság elnökének, Péterfalvi Attilának a levele, melyben felszólította a körjegyzőt, hogy a jövőben "... maradéktalanul tartsa be ... az adatkezelésre vonatkozó jogszabályokat".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!