Hírek

2012.07.08. 19:40

Bringás száguldás az eplényi pályaavatón

Eplény - Két látványos kerékpáros versenynek adott otthont a június elején megnyílt eplényi Bringaréna a hétvégén. Downhill és parallel szlalom kategóriában rendeztek bajnokságot.

Szabó Zsuzsanna

Az elmúlt hónapok fejlesztéseinek köszönhetően az eddig csak a téli szezonban hangos bakonyi síparadicsom immár nyáron is jelentős versenyek helyszíne lehet a közeljövőben. Sőt, így volt ez már most hétvégén is, hiszen több év kihagyás után ismét hazai környezetben rendezték meg az  országos downhillbajnokságot. A sorrendben huszadik bajnokság egyben az eplényi Bringaréna nyitóversenye volt, ahol első ízben próbálhatták ki a bringások a frissen elkészült nemzetközi szintű downhillpályát.

A háromnapos kerékpáros esemény pénteken gyalogos pályabejárással és szabadedzésekkel kezdődött, szombaton pedig parallel szlalom - bóják kerülése egy-egy 300 méteres meredek pályán időre - verseny zajlott.

A hivatalos edzések már reggel megkezdődtek és egészen késő délutánig tartottak. Ezt 18 órától időmérő futamok, majd a döntők követték. A versenyen húsz induló állt rajthoz. Az esti eredményhirdetés után az első versenynap zenés szabadtéri bulizással zárult. A Riders-parti sztárvendégeként a hip-hop műfajban jeleskedő veszprémi együttes, a Hősök lépett fel.

 A program vasárnap az országos downhillbajnoksággal folytatódott, amin több mint száztízen vettek részt, többek között a magyar bajnok Liszi Attila is. A futamon több kategóriában induló kerékpárosoknak egy 1,5 kilométer hosszú pályán kellett lezúzniuk. A bringások a pálya nyomvonalán elhelyezett harmincöt különböző elemmel - fából készült ugratókkal, mandinerekkel - teletűzdelt és nehezített meredek pályán hajtottak le időre. A látványos verseny időmérő futamai délelőtt zajlottak, a döntőt délután láthatták az érdeklődők.

  Sajnos a  versenyre látványossága ellenére kevés néző volt kíváncsi, ennek az lehet az oka, hogy hazánkban még mindig nem alakult ki igazán a sportág közönségbázisa - véli Sipiczki Ádám, a Bringaréna munkatársa, a verseny egyik szervezője.-  Ausztriában egy ilyen eseményen ezernél több néző összejön, reméljük, a jövőben nálunk is hasonló népszerűségnek örvend majd  egy-egy ilyen kezdeményezés - tette hozzá.

Felvonóval is lehet már közlekedni

Az eddig csak a téli sportok szerelmesei által használt bakonyi sícentrumban jelentős átalakításokat végeztek, hogy az év ezen szakaszában - tavasszal és nyáron - is hasznosíthassák a kiváló természeti adottságokkal rendelkező területet. A cél az volt, hogy egy, a kerékpárosok számára (is) alkalmas terepet hozzanak létre. Az eplényi, kétkerekűeknek készült park hazánkban az  egyetlen felvonóval működtetett kerékpáros terep, ahol a versenyzők a kétkerekűek szállítására is alkalmas kényelmes négyüléses felvonóval közlekedhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!