Hírek

2012.07.10. 15:04

Közösség és jó programok: ifjúsági ház nyílt a megyeszékhely belvárosában

Veszprém - A koncertek mellett a fiatalok helyzetéről és az őket érintő városi koncepcióról is szó esett a veszprémi ifjúsági ház napokban tartott ünnepélyes megnyitóján.

Szabó Péter Dániel

Korszerű és a fiatalok minden igényét kielégítő közösségi tér létrehozására és működtetésére pályázott, s nyert 38,6 millió forintot a Várfok Alapítvány, ebből a forrásból nyílhat meg a Thököly utcában az ifjúsági ház, mondta el a megnyitón Janzsó Ádám. Az ifjúsági ház vezetője hozzátette, az épület alapvető célja, hogy segítse a város és a környező települések fiataljait. Ide bárki ingyenesen betérhet, beszélgethet, ismerkedhet és játszhat, azaz reális alternatívát biztosít az utcával és a vendéglátó ipari egységekkel szemben.
 Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos köszöntőjében hangsúlyozta, kiemelten fontos, hogy a fiatalok Magyarországon maradjanak, s mindezt úgy érhetjük el, ha erősítjük az identitástudatukat és bővítjük a szolgáltatásokat. Jó példa erre a tucatnyi lehetőséget kínáló veszprémi ifjúsági ház is.

 A két éven át tartó program részleteiről Széplaki Réka szakmai vezető adott tájékoztatást. - Az ifjúsági házba betérő fiatalok szeptember elejétől részt vehetnek pályaválasztási, pályaorientációs, továbbtanulási, diákjogi és életvezetési tanácsadásokon, de egyéni kérdéseik és problémáik megválaszolásában is segítséget nyújtunk. Ezek a személyes, vagy akár online beszélgetések segíthetik a fiatalok jövőképének kialakulását, a munkanélküliségtől való félelmük leküzdését és megerősíthetik őket a pályaválasztással kapcsolatos nehéz döntések meghozásában is. A pályázat részeként megvalósuló PoorSchool program során az érdeklődő fiatalok részt vehetnek ingyenes idegen nyelvű foglalkozásokon is, amelyeket önkéntesek tartanak  - foglalta össze a megnyitón a hasznos tudnivalókat Széplaki Réka.

 Janzsó Ádám megjegyezte, terveik szerint az ifjúsági ház szabadtéri adottságait kihasználva létrehoznak egy nyitott kertet, ahol a fiatalok megismerkedhetnek alapvető konyhakerti  növények termesztésével, kertépítési technikákkal, a ház körüli munkákkal és később saját otthonukban is alkalmazhatják az itt megszerzett tudást, miközben közösségi programon vesznek részt, ahol barátokat szerezhetnek.
 Az ünnepélyes megnyitót követően a ház különböző helyszíneit mutatták be saját szavaikkal az utcazene-fesztivál alatt is serénykedő önkéntesek.

Végül Óvádi Péter önkormányzati képviselő részvételével fórumbeszélgetést rendeztek, amelyen a veszprémi fiatalok helyzete, a gördeszkások, illetve az amatőr zenekarok problémái is napirendre kerültek.

A megnyitó napján, kapcsolódva az éppen zajló veszprémi utcazene-fesztiválhoz, hangulatos szabadtéri koncerteknek is helyet adott az ifjúsági ház.
A részben megújult belvárosi épület udvarát erre az estére teljesen megtöltő közönség előtt elsőként egy freestyle rap csapat szövegelt, közben pedig graffitis ifjak alkotásait figyelhette a testközelből a publikum. Később színpadra lépett két fiatal zenekar is, a Közgazdasági Szakközépiskola diákjaiból verbuválódott KGB és a várpalotai illetőségű Hódító Hódok.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!