Hírek

2012.08.29. 16:11

Fogathajtó verseny Bakonygyepesen: Porfelhő és patadobogás

Bakonygyepes - A háziasszonyok a szombati nagytakarítást ütemezték át, a férfiak a szombati „világmegváltó barkácsolást” hagyták későbbre, a napimádó fiatalok a Balcsiról mondtak le, a gyerekek meg már kora hajnalban alig fértek a bőrükbe.

Napló Online

Ugyanis Bakonygyepesen augusztus 25-én csoda készülődött. Újdonság, ami a kis faluba csalogatta nemcsak a helyieket, de jöttek szép számmal a városból is, sőt, nem egyszer, messziről jötteket kellett eligazítani, merre is lesz az Első Bakonygyepesi Baráti Fogathajtó verseny.

A kamionmosó mögötti terület szinte a pillanatok tört része alatt telt zsúfolásig: helyi és távoli nevezők, versenyzők álltak sorba, csodaszép lovak és fogatok látványában gyönyörködhetett a nagyérdemű.

Kettes akadály valamint vadászhajtásban mérték össze tudásukat a megmérettetésre jelentkezők, aztán a négyes akadályhajtás is komoly izgalmakat hozott, nem beszélve a nap „csúcspontjáról”: a gyerek fogathajtásról.

Kettes akadályhajtásban Mauer István utasította a mezőnyt maga mögé, kettes vadászhajtásban szintén ő bizonyult a legjobbnak. A négyes akadályhajtás képzeletbeli dobogójának legmagasabb fokára Koch László állhatott.

Sok versenyző bravúros mutatványának lehettek szemtanúi, akik kilátogattak a nagy eseményre. Amin egyébiránt egy falubeli is ajánlott fel díjat: szépen, meghatón jelezve a rendezvénnyel való szimpátiáját, segítő szándékát.

A verseny tisztaságáról és a nézősereg szakmailag elismert tájékoztatásáról Varga Péter és Farkas Pál gondoskodtak.

A rendezvény érdekességei közt tartható számon, hogy a legidősebb versenyző, a maga 42 évével Hajnal Lajos volt (akit a szervezők figyelmességének köszönhetően még nevenapja alkalmából is felköszöntöttek), a legfiatalabb, aki vette a bátorságot és a hajtószárat, pedig Leitold Flóra volt. A mindössze három és fél éves kislány bravúros hajtását hatalmas taps és ováció „díjazta”. E főleg férfiakat megmozgató sportág bizony nem egy kiváló női képviselővel is büszkélkedik. Közülük, itt, Gyepesen, az egyetlen női hajtó mutatkozott be, aki egyébiránt a legmesszebbről jött versenyző is volt: a zalaszentlászlói Bodor Beáta.

A verseny ideje alatt és után is igyekeztek a szervezők a nézőközönség egyébirányú igényeit, érdeklődését is kielégíteni, így a kicsiket légvár, vattacukor, lufiárus és ajándéksátor várta, a melegben megizzadt szurkolók a büfé bő kínálatából olthatták szomjukat, az édesszájúak meg kürtöskaláccsal kezükben szurkoltak a különböző verenyszámok résztvevőinek.

Pontos menetrend, precíz indítások, jól kiépített pálya, a biztonsági előírások maximális betartása, orvosi ügyelet a helyszínen, látványosan lekerített parkolási lehetőség, minden hajszál pontosan megtervezve, megszervezve.

Penk Gábor, a nem mindennapi esemény megálmodója - aki egyébként a Veszprém környéki Amatőr Bajnokságban versenyez. Saját bevallása szerint ez a programötlet is valahonnan, mélyen, innen gyökerezik. Tősgyökeres gyepesiként azzal a nem titkolt, hagyományteremtő szándékkal hozta létre a programot, hogy kis faluját népszerűsítse, az itt lakóknak adjon egy életre szóló, emlékezetes élményt. Meg is érdemlik a sokat dolgozó helybéliek, hogy néha kiengedjék a fáradt gőzt, s egymással barátságban, jó program kíséretében kicsit kiszabaduljanak a hétköznapok taposómalmából. Ez az egyedülálló esemény is ezt szolgálta, s lehetőséget biztosított arra, hogy a lovakkal foglalkozók bemutathassák „szerelmeiket”: a csodás paripákat és a fogathajtást. Nem úri sport ez, komoly felkészülést és még komolyabb áldozatokat kívánó foglalatosság. Ami a nézőközönség elbűvölésére hivatott.

S a varázslat meg is történt, Bakonygyepesen, aug. 25-én. A profikat meghazudtoló, minden apró részletre kiterjedő, jó szervezés és előkészítés eredményeként a verseny rendben zajlott. A belépés díjtalan volt, ami megint csak „jó fogásként” azt célozta, hogy minden réteg eljuthasson egy ilyen helyre, láthasson egy ilyen versenyt. Nem mindennapi volt a látvány, erről sok-sok szemtanu, néző még nagyon sokáig beszél. Igen, mindennapi beszédtéma lett Penk Gabi, a falu büszkesége, aki ezzel a szerevezéssel bebizonyította: kis ember, nagy álmokkal csodára képes. És örököt alkot. mert a fogathajtó verseny bekerült a sporttörténetbe. Mint első próbálkozás. Ami, az érdeklődést látva és a visszhangját hallva komoly folytatásért kiált. A szervező agya már kattog, jár, tervez. A jövőt. Mert Gabin nem múlik a folytatás. S a falu népén sem.

VCZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!