Hírek

2012.08.17. 08:27

Olimpikonok a leggyorsabb hajón

Balatonfüred - Az idei Kékszalag vitorlásversenyen rekordidővel győzedelmeskedő Fifty-Fifty kétárbocos katamarán csapatának edzésére látogatott el a magyar olimpiai csapat nyolc tagja, akik felültek a kéttestű hajóra, majd a nyílt vízen száguldoztak az egyedülálló járművel. (Frissítve)

Halmos György

Józsa Márton, a Fifty–Fifty csapatvezetője, kormányosa elmondta, hogy a rendhagyó rendezvénnyel a rendkívül sikeres olimpia csapat teljesítménye előtt akartak tisztelegni. A csütörtöki edzésen Berecz Zsombor (vitorlázó), Cseh László (úszó), Csernoviczki Éva (cselgáncsozó), Dombi Rudolf (kajakozó) Kozák Danuta (kajakozó) Kökény Roland (kajakozó), Jakabos Zsuzsanna (úszó) és Szabó Gabriella (kajakozó) voltak jelen. A csapat többségének „lételeme” a víz, kivétel a cselgáncsozó Csernoviczki Éva, aki a csütörtöki alkalmat megelőzően még nem ült vitorláson. Volt olyan olimpikon, mint Cseh László, aki Balatonalmádi kötődése révén nagyobb tapasztalattal rendelkezett a vitorlázás terén, sőt már indult is egyszer versenyen, de még ő sem ült ilyen gyors hajón.

További információkért lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Legjobbak a leggyorsabb hajón


A legjobbak a leggyorsab hajón


A legjobbak a leggyorsab hajón

A legjobbak a leggyorsab hajón

A csütörtöki edzésen Berecz Zsombor (vitorlázás, laser 21.), Cseh László (úszás 200 vegyes 3., 400 vegyes 9., 200 pillangó 12., 4x100 vegyes 5.), Csernoviczki Éva (cselgáncs 48 kg 3.), Dombi Rudolf (kajak K-2 1000 m 1.), Jakabos Zsuzsanna (úszás 400 m vegyes 9., 200 pillangó 7.), Kozák Danuta (kajak K-1 500 m 1., K-4 500 m 1.), Kökény Roland (kajak, K-2 1000 m 1.) és Szabó Gabriella (kajak, K-4 500 m 1.) voltak jelen.

Cseh László úszónak van már tapasztalta a vitorlázás terén, sőt már indult is egyszer versenyen, de még ő sem ült ilyen gyors hajón. – Egy két dolgot tudok a vitorlázásról, de a katamarán számomra is újdonság – mondta a kiváló úszó. Egyszer részt vettem a tengeri nagyhajós magyar bajnokságon, ami óriási élmény volt – fogalmazott. Az olimpia után a pihenésé a főszerep, lassan készülők, hogy újra elkezdhessem szeptemberben az edzéseket, mert nagy űr, hiányérzet van bennem - mondta. A magyar csapat kilencedik helyezésével kapcsolatban azt mondta, hogy az fantasztikus eredmény, mindenki nagyon jó volt, azok is megérdemlik a méltatást, akik kijutottak Londonba. – Nekem nagyon nagy meglepetést okozott Risztov Éva (10 kilométeres hosszútávúszás olimpiai bajnoka) teljesítménye. Úgy képzeltem el ezt a távot, mint a kerékpározást, aki az elején elől megy, azt a végén „jól megeszik”. Fantasztikusan versenyezett, ott izgultam a tv előtt, mondhatnám, hogy én is kedvet kaptam a 10 kilométerhez.

A Dombi Rudolf és Kökény Roland kajakosok sem tekinthetőek gyakorlottnak a vitorlázás terén, a párosból Dombi Rudolf már ült hagyományos felépítésű vitorláson. Az olimpikonok egyébként egészen októberig pihennek és nyaralnak, ősszel kezdődik a felkészülés, addig arra koncentrálnak, hogy jól érezzék magukat. - Állandóan valahová menni kell, egyre többen megismernek, ez is az első helyezés egyik hozadéka, egyelőre élvezzük ezt a helyzetet, ez tulajdonképpen már a hab a tortán – mondta Kökény Rudolf. – Ugyanakkor kezdjük érezni az aranyérem „súlyát” is – tette hozzá.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy a csapat többségének „lételeme” a víz, kivétel a cselgáncsozó Csernoviczki Éva, aki a csütörtöki alkalmat megelőzően még nem ült vitorláson. Ő is rengeteg felkérést kap, emiatt fáradt, sőt még az ötkarikás játékokat sem tudta kipihenni. – Még nem volt arra sem időm, hogy feldolgozzam a helyezést, igazából még aludni sem volt időm – mondta a cselgáncsozó.

A kihajózás előtt tartott sajtóbeszélgetésen Józsa Márton, a Fifty–Fifty csapatvezetője, kormányosa elmondta, hogy a rendhagyó rendezvénnyel a rendkívül sikeres olimpia csapat teljesítménye előtt akartak tisztelegni. Bemutatta az idei Kékszalag verseny győztesét, a Fifty-Fifty nevű hajót, ami 50 láb (15 méter) hosszú, 9 méter széles. A hajó egyébként alig 15 órát töltött eddig még csak a vízen, ebből 10 óra 34 perc volt a tókerülő verseny, amivel megdöntötte a Nemere II. több évtizedes rekordját. A katamaránnal - ami egyesek szerint forradalmasította a hajóépítést és már a külföldi szaksajtó is felfigyelt rá – a tervek szerint Európában rendezett nemzetközi tókerülő versenyeken indulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!