Hírek

2012.08.25. 09:09

Rendőrségi eljárásra várnak a cigányok a devecseri jobbikos demonstráció ügyében - A Jobbik reagált

Devecser - Rendőrségi eljárásra várnak a cigányok a Jobbik devecseri demonstrációja ügyében; minden kívülállót arra kérnek, hagyják helyben megoldani a problémát - mondta Kozák János, a Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke.

MTI

Kozák János devecseri sajtótájékoztatóján közölte: az augusztus 5-i demonstrációra, amelyet - mint fogalmazott - a Jobbik és a "hozzá tartozó szélsőséges szervezetek" tartottak, fel voltak készítve a felvonulás útvonalán élők. Azt mondta, a cigányok nem zavarták a demonstrációt, a házuk udvarán üldögélőkre mégis "kőzápor zúdult".

A cigányok ezután lakossági fórumon döntöttek arról, hogy nem kívánnak "a Jobbik és a hozzá tartozó szélsőséges szervezetek szintjére süllyedni", nem szerveznek demonstrációt - tájékoztatott Kozák János.

Hangsúlyozta: nem csendes demonstráció volt az augusztus 5-i, ott a garázdaság és büntetőjogi kategóriába tartozó cselekmények történtek, ezért várják a hatóságok döntését.

A Jobbik a Veszprém megyei Devecserben augusztus 5-én tartott demonstrációt, amelyen a halálbüntetés visszaállítását követelték. A vonulásos megmozduláson többször megpróbálták megbontani a rendőrségi kordonokat, majd atrocitás történt a helybéli romák és a tüntetők között.

Kozák János az MTI kérdésére kifejtette: véleményük szerint a rendőrségnek hivatalból kell feljelentést tennie a garázda vonulók ellen, de több feljelentésről is tud, amelyet ebben az ügyben tettek.

Úgy fogalmazott: "a nyugalomról, rendről nekünk, devecseri lakosoknak kell gondoskodnunk, nem betyárseregeknek, szélsőséges gondolkodású, politikai célból a békét felbolygató embereknek".

Kozák János figyelmeztetett, veszélyes helyzet az, hogy legálisan vonulhatnak fel betiltott, más népcsoportok megfélemlítésére létrejött csoportok. Az elnök tiltakozott a "cigánybűnözés" kifejezés használata ellen, és a jogvédőket arra kérte, hagyják helyben megoldani a problémákat.

Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere a sajtótájékoztatón kijelentette: bár kisebb súrlódások előfordultak, a szomszédvita, amely a konfliktust kirobbantotta, egyedi eset, a városra nem jellemző, és a bűnözés mértéke nem nagy.

Elmondta, hogy etikai vagy viselkedési kódexet dolgoznak ki közösen a cigánysággal, és minden devecseri családhoz eljuttatják: tanácsokat adnak többi között abban, hogyan kell rendet tartani a házak udvarán, hogyan kell viselkedni orvosi rendelőben.

A szabályok megsértését a polgármesteri hivatalban lehet bejelenteni. A cigány kisebbségi önkormányzat, a települési önkormányzat és ha szükséges, a rendőrség képviselőjéből álló csoport felkeresi a szabálytalankodókat, és elbeszélget velük - fűzte hozzá a polgármester.

Toldi Tamás szerint ugyanis eredményes lehet, ha a nem elfogadott viselkedést rendszeresen szóvá teszik. Hangsúlyozta, hogy a problémák megoldása kizárólag Devecserre tartozik.

OLDALTÖRÉS: A Jobbik reagálása a Fidesz és a Macifész közös devecseri sajtótájékoztatójára

A Jobbik reagálása a Fidesz és a Macifész közös devecseri sajtótájékoztatójára

A Jobbik reagálása a Fidesz és a Macifész közös devecseri sajtótájékoztatójára

A Jobbik reagálása a Fidesz és a Macifész közös devecseri sajtótájékoztatójára

A Jobbik Veszprém megyei elnöke, Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő az alábbi közleményt juttatta el lapunkhoz a pénteki sajtótájékoztató kapcsán.

Közel két éve működik ebben a felállásban a devecseri önkormányzat, illetve idestova két éve kapta meg megbízatását Toldi Tamás polgármester, mégis csak most jutnak el odáig, hogy egyáltalán foglalkozzanak a cigány-magyar együttélés problémakörével. A Fidesznek rendelkeznie kellett volna már a választási kampányban egy programmal, konkrét cselekvési tervvel egy olyan településen, amely az elmúlt években meglehetősen átrendeződött etnikailag.

Toldi Tamással ellentétben teljesen más információim vannak Devecser közbiztonságával kapcsolatban, igaz, minket magyarok keresnek meg a cigányok által elszenvedett sérelmeikkel, és a devecseri önkormányzattal ellentétben nekünk nincsen cigány tanácsadónk sem. A rendszeres devecseri fogadóóráimon, személyesen, telefonon folyamatosan panaszkodnak a helyi és környékbeli lakosok lopásokról, randalírozásokról. Este nem mernek kimenni az emberek sétálni a városközpontba, a kastély környékére. Zaklatják a buszpályaudvar környékén a fiatal magyar lányokat a cigányok, de sokan közülük a buszon sem tudnak viselkedni. A helyi általános iskolából pedig a magyar szülők nagy része elvitte már a gyermekét más településekre, nyilván nem ok nélkül. Tény, hogy számos cigány nem képes betartani az együttélés minimális szabályait Devecserben és a Somló környékén sem, akik miatt a tisztességes romák is szenvednek. A rendőrség is elismeri, hogy Veszprém megyei vonatkozásban Devecserben több bűncselekmény történik, mint máshol a lakosság arányaihoz mérten.

Kozák János kijelentette, hogy "a cigányok nem szeretnének a Jobbik és a hozzá tartozó szélsőséges szervezetek szintjére süllyedni". A Macifész elnökének szavai nem a rendezvényen részt vevő szervezetek, hanem a magyarság számára sértőek, hiszen sértett magyarok hívták életre a nemzeti szervezetek devecseri rendezvényét, amelyen a helyi lakosság is nagy számban részt vett. A tisztességes embereket, köztük roma honfitársainkat is képviseli a Jobbik. A tisztességes, cigánybűnözőknek kiszolgáltatott embereket képviselte Devecserben is, egységesen, az egymástól független és különböző vérmérsékletű szervezetekből álló nemzeti oldal. Nem lesüllyedni, hanem éppen ellenkezőleg, felemelkedni kellene a cigányság deviáns részének arra a szintre, mely az együttéléshez szükséges alapvető társadalmi normák betartásának képességét jelenti. Ha ez megtörténne, amire sajnos a közeljövőben nem látok esélyt, akkor ugyanúgy, ahogyan például a magyarországi svábokkal és horvátokkal sincs, a cigányokkal sem lenne semmi probléma. Ha Kozák János szerint az, aki a tisztességes emberek mellett áll ki a cigánybűnözőkkel szemben, szélsőséges, akkor, de csak akkor én is szélsőséges vagyok.

Kozák János téved, mert nem véletlenül állt meg a tüntetők menete annál a háznál, ahol éppen ő és állítólag egy LMP-s aktivista is tartózkodott. A demonstráción igenis a cigányok provokálták a felvonulókat. Érthetetlen egyébként az, hogy a menetet vezető mozgó biztosítási pont miért állt meg, és miért engem kért fel a rendőrség arra, hogy szólítsam fel továbbhaladásra a vonulókat, miközben több mint 300 rendőr tartózkodott a helyszínen, és mintegy tucat rendőr az incidenst kiváltó ház előtt.

A Macifész elnöke kezdte el szervezni az ellendemonstrációt, ami nem azért marad el, mert Kozák János szerint „a cigányok nem süllyednek le a Jobbik szintjére”, hanem azért, mert a helyi cigányság körében egyáltalán nincs erre igény. A józan észnek is ellentmondana, hogy ellendemonstrációval reagáljon a cigányság az augusztus 5-ei megmozdulásra, melynek a megszervezésére a helybeli magyarok azért kérték fel a Jobbikot, mert a devecseri önkormányzat és a rendőrség tehetetlenségét látták, és akik részéről a Bognár család elleni cigánytámadás elkövetőinek mentegetését tapasztalták. A demonstrációt a rendért, a biztonságért, az alapvető együttélési normák betartásáért, és betartatásáért, és a jogos magyar önvédelemért szerveztük. Egy ellendemonstráció éppen azt jelentené, hogy annak szervezői nem a rend és a biztonság megteremtésében érdekeltek.

Toldi Tamás arra kérte a Jobbikot, hogy a párt helyett az önkormányzat szervezzen fórumot. Azért egyeztünk bele a rendezvény megszervezésének átadásába, mert bízunk abban, hogy a devecseri állapotok megoldása mindenki közös érdeke, és nem az a lényeg, hogy ki hirdeti meg végül a lakossági fórumot, hanem az, hogy kibeszéljük a problémakört, a lakosság elmondhassa panaszait, és épkézláb javaslatok kerüljenek az asztalra. A lakossági fórumon a konszenzus szerint, melyben  a polgármester úrral szerdán állapodtunk meg, és melyet csütörtökön be is jelentettem sajtótájékoztatón, az önkormányzat, a Jobbik és a cigányság képviselői egyenrangú vitapartnerként vesznek majd részt.

Bízom benne, hogy polgármester úr és a Macifész elnöke is tartja a szavát, és a fórum mihamarabb megrendezésre kerül.

Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő, a Jobbik Veszprém megyei elnöke 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!