Hírek

2012.08.01. 10:11

További szemétdíj-csökkentést várnak a Lokálpatrióták

Veszprém – Nincs kellő gazdasági számításokkal alátámasztva a hulladékszállítási díj drasztikus emelése, állítja a Lokálpatrióták a városért Egyesület, ezért további díjcsökkenésre is lehetőség nyílna.

Tremmer Tamás

A július 1-én induló királyszentistváni hulladékkezelési központot a tervezés időpontjában túlméretezték. Lakásonként heti 90 liter hulladékkal számoltak  ehhez három átrakót (Ajka, Pápa, Tapolca), négy válogatót (Ajka, Pápa, Tapolca, Veszprém) és egy komposztálót (Balatonfüred) hoztak létre. A létszámot ugyancsak a túlméretezett kapacitáshoz tervezték. Ugyanakkor a lakosságnál a szemétképződés esetenként még a 60 litert sem éri el. A rendszer ezért is drága. Minderről Molnár Ernő, Lokálpatrióták elnöke számolt be szerdai veszprémi sajtótájékoztatóján, miután a szakértőjük bepillantást nyert az üzem működésébe, s jelentését átadta az egyesületnek.

A szakértői jelentésben olyan kiadási tételek szerepelnek, amelyek nincsenek kellően alátámasztva. Így például adminisztratív költségekre 365-, fásításra 26-, pr-tevékenységre 112 millió forint szerepel. Ha ezeket csökkentenék, csökkenhetne a szolgáltatás díja.

Az egyesület azt sem érti, miért nem keresik meg a királyszentistváni hulladékkezelési központban 2011. májusában keletkezett tűz felelősét?! Azt vélelmezik, hogy a keletkezett tűz és a helyreállítás költségeinek jó részét – feleső híján – ugyancsak a lakossággal fizettetik meg.

A Lokálpatriótáknak arról is tudomásuk van, hogy a telep üzemeltetésére 1,2 milliárd forint, tízéves futamidejű hitelt kíván felvenni a társulás. Szerintük ennek a (kamat)terheit szintén a lakossággal fizettetik meg. Ezért az javasolják, mérjék fel, az emberek hajlandóaks-e például egy évre előre kifizetni a szemétdíjat, ezzel csökkentve a társulás költségeit. Ők ehhez partnerek kívánnak lenni.

Molnár Ernő szerint a fenti kiadások lefaragásával együttesen akár további 30-40 százalékkal is lehetne csökkenteni a hulladékszállítási, kezelési szolgáltatás díját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!