Hírek

2012.08.07. 18:09

Vadveszély az utakon - Megkezdődött az őzek párzási időszaka

Megyei körkép - Elkezdődött az őzek párzási időszaka. Ilyenkor a vad elveszíti veszélyérzetét, éberségét, ezért bármikor kiszaladhat az úttestre.

Tremmer Tamás

Az egy hónapos nász ideje alatt a bakok és a suták sajátos viselkedési formát vesznek fel. A nap bármely szakában feltűnhetnek az utakon is. Most nem csak ott kell figyelni, ahol a vadveszélyt tábla jelzi  - magyarázta Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke.


 
A vízhiány kevésbé, az időjárás azonban befolyásolja a párzási időszakot. Az őz napközben, a rekkenő hőségben kevésbé mozog, inkább reggel és este aktív. Vélhetően a hőséggel magyarázható, hogy a vadászok kevesebb úgynevezett ördöggyűrűt találnak. Párzáskor a bak a sutát különböző tárgyak - szénaboglya, bokor és a többi - körül kergeti, amivel szinte utat taposnak körülötte, ez az ördöggyűrű.

Pap Gyula elmondta, a megyei őzpopuláció létszámát 11-12 ezerre becsülik, amiből évente 5-5,5 ezer egyedet ejtenek el. Az őz a legkevésbé károkozó vadfaj, jól vadászható és jól is értékesíthető, ezért népszerű a vadászok és a vadgazdálkodók körében.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!