Hírek

2012.09.28. 09:03

A szeptembernek lőttek

Megyei körkép - Nincs okuk örömre a megye vadgazdálkodóinak, hiszen lassan véget ér a szarvasbőgés, de igazán emlékezetes trófeával nem sikerült találkozniuk.

Tremmer Tamás

Már az előjelek sem voltak bíztatóak, hiszen a folyamatos nagy meleg, a vízhiány, az aszály nagymértékben befolyásolja a gímszarvasok párzási intenzitását, a szeptemberi szarvasbőgést. Sajnos beigazolódott, amitől sokan féltek, a trófeasúlyok átlag alattiak.

Nem mostanában volt ilyen szeptember, adta meg a beszélgetésünk alaphangját Hárshegyi Márk, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság Vadászati és Halászati Osztályának vezetője. A szakember elmondta, tavaly időarányosan ilyenkor már tíz darab kilenc kilogramm feletti trófeát bíráltak (amiből három 11 kiló feletti volt), idén viszont még egyet sem. Igaz, eddig 245 trófeát láttak, és még ezret várnak, amely nagy része a selejtezést szolgálja, ezért kevés a remény a kiugró agancsra. Az eddigiek alapján úgy tapasztalták, hogy a szemre ugyan mutatós és súlyos trófeákból 1-1,5 kilogramm hiányzik a tavalyihoz képest, és az agancsok szárhossza is rövidebb az elvártnál a bemutatott trófeák nyolcvan százalékánál.

A helyzet azért is szomorú, mert a vadásztársaságoknak a szarvasbőgés jelenti a fő bevételi forrást. A kisebb súly miatt agancsonként akár több százezer forint a kiesésük, miközben a másik oldalon folyamatosan pluszkiadásokkal kell számolniuk, gondoljunk csak az emelkedő takarmányárakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!