Hírek

2012.09.04. 08:33

Átadtuk a díjakat a szép kertekben

Felsőörs, Balatonfüred – Negyvenen jelentkeztek ebben az évben a felhívásunkra, melyben a legszebb kerteket kerestük. A jelentkezők közül kertészmérnök segítségével választottuk ki a tíz legszebbet, melyek bemutatása után olvasóink szavazták meg, hogy melyik érdemli az Év Kertje 2012 címet.

Varga Ibolya


A legtöbb szavazatot Erős Tamás felsőörsi kertje szerezte meg. A település szélén több szép kertet is láttunk, a nyertes azt mondta, arra biztatta a szomszédait is, hogy induljanak el a versenyen, mert érezte, hogy az ápolt környezet és a panoráma egyaránt a legszebbek közé emelik. Még feleségének, Erősné Hegedüs Erikának sem mondta el előre, hogy elindul. Kiszámította, hogy ha június közepén kezdjük bemutatni a kerteket és egy hetet biztosítunk a szavazásra, akkor éppen augusztus végén lesz az eredményhirdetés, és ennél szebb névnapi ajándékkal nem tudná meglepni Erikát. Arra nem is gondolt, hogy nem szerzi meg az első helyezést. Nem tévedett, Barták Péter, lapunk főszerkesztője éppen azon a napon adta át az Év Kertje 2012 feliratú táblát, amelyen Erika névnapját ünnepelték. Jár hozzá egy wellnesshétvége is. A kert hátsó részében, ahol bográcsozni, grillezni, szabadban létezni lehet, már főtt az ünnepi étel, de a barátok csak később jöttek köszönteni. Az aszályt a ház környéke is megérezte. Ötvenkét méter mély kútjuk van, abból locsolták, amíg még bírták a növényeket és a gyepet, de már alig van víz a kútban. Éppen csak a teraszon látható cserepes virágokra jut víz, a többit most nem locsolják. Az egyik legnagyobb büszkeségük a kerti tó, amiben most is virágzik a tavirózsa, és még a nagy utazás előtt leszállnak rá a fecskék inni. Megtudtuk, minden évben visszajár ide egy vadrécepár és évente tizenegy fiókát költenek ki, majd elrepülnek. Egy kócsag is rendszeresen hozzájuk látogat, és nem ritka, hogy más költöző madarak szállnak le hozzájuk pihenni, erőt gyűjteni a repüléshez. A kert az egyik legnagyobb, amit láttunk, ezerhatszáz négyzetméter, egyetlen hibája, hogy csaknem száz méter hosszan nyúlik meredeken a hegyre.


A különdíjat Csizmazia Szilveszter kertészmérnök ajánlotta fel – ez kertészeti cikkekre szóló utalvány. A szakember Vászolyi Györgynek ajánlotta fel a különdíjat. Olyan kertet keresett, ami szinte összenő a házzal, szoros egységet alkot vele. Ez a balatonfüredi kert megfelel a kritériumoknak. A ház nappalija szinte a kertben van, vagy a kert a nappaliban – nézőpont kérdése. A sövények, örökzöldek jól ápoltak, amit nyírni kell, azt folyamatosan alakítják. Mindig virágzik valami, és a kilátás is olyan csodálatos, hogy kár innen elutazni nyaralni, szebb helyet ugysem nagyon találhatnak sehol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!