Hírek

2012.09.21. 05:31

Sokmillióval károsították meg a bútorgyárat

Szentgál - Jelentős kárt okoztak azok a vádlottak, akik a helyi - 2007-ben leégett - bútorgyárból nagy mennyiségű alapanyagot lopattak el részben a raktáros közreműködésével. A közelmúltban jogerős ítélet született az ügyben a Veszprémi Törvényszéken.

Mátételki András

Az első rendű vádlott, a székesfehérvári L. Tamás (42) korábban bedolgozóként vállalt munkát a szentgáli bútorgyártó cégnél. A jobb együttműködés érdekében a férfi egyik társával 2005. decemberében létrehozta az LV Bútoripari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, amely komplett ülőgarnitúrákat állított össze a szentgáli kft.-nek. A szentgáli cég, amelynek olasz tulajdonosa volt abban az időben, szivacsot, szövetet, ragasztót és egyéb segédanyagokat - egy részük importból származott  adott át az LV-nek, hogy a megrendelt bútorokat legyárthassák. (A szentgáli cég 2005 és 2008 között az ülőgarnitúrák többségét külföldön, így például Olaszországban, Belgiumban és Franciaországban értékesítette, esetenként Magyarországon is piacra került néhány termék.)
 
L. Tamásnak 2006. őszén sikerült rávennie az új raktárost, P. Zsoltot (35), hogy alkalmanként adjon ki egy-egy nagyméretű szivacstömböt, amiért 10-10 ezer forintot fizet neki zsebbe. Közel egy év leforgása alatt a raktáros legalább 100 darab fél szivacstömböt sikkasztott el a cégétől, amivel 3 milliós kárt okozott. Arra is volt példa, hogy a raktáros figyelmetlenségét kihasználva a vádlottak egyéb anyagokat is eltulajdonítottak. A sikkasztó társaság tagjai végül is több mint 10 millió forintos kárt okoztak a kft.-nek, amelynek kétharmad része megtérült, mivel a nyomozók lefoglaltak 231 ülőgarnitúrát. 


 
Akkoriban annyira jól ment az üzlet, hogy L. Tamás 2007-ben bútorokkal törlesztette le nyolcmilliós tartozását egy budapesti ügyfelénél. A fővárosban élő vállalkozóval abban is megállapodott, hogy a később leszállítandó bútorok fejében megveszi tőle a hatmilliót érő Mercedesét, amelyet élettársának Bálint nap alkalmából adott át ajándékként. (A gépkocsit a bíróság elkobozta.)
 
Az első fokon tárgyalt ügy végére a Veszprémi Törvényszéken dr. Varga Gábor vezette tanács tett pontot. A folytatólagosan elkövetett sikkasztás miatt L. Tamást egy év nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték, aminek a felét három évre felfüggesztették.

A raktárosnak, P. Zsoltnak egy évet kell börtönben töltenie, míg a társaság egy részének felfüggesztették a szabadságvesztés letöltését. Az ítélet jogerős.

 

 

Mivel annak idején Szentgálon az a szóbeszéd járta, hogy nem véletlenül kaptak lángra az épületek, megkérdeztük a katasztrófavédelmi igazgatóságot a vizsgálat végeredményéről. Érdeklődésünkre Bakos György őrnagy, az igazgatóság szóvivője a következőket nyilatkozta: mivel sem az elektromos energiát, sem pedig a szándékos gyújtogatást, mint a tűz keletkezési okát, nem lehetett egyértelműen kizárni, ezért kollégái  a jogszabályi előírások alapján - az aktát úgy zárták le, hogy a tűz oka ismeretlen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!