Hírek

2012.10.24. 19:51

Balatonba borult horgászokat mentett a Rupert

A vízimentők Rupert mentőhajójának köszönhetően szerencsésen úszta meg a kalandot az a két horgász, akik Badacsony térségben estek a vízbe szerda este - tájékoztatott a vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Napló Online

Szerda este negyed kilenc körül érkezett a riasztás a vízimentők Zánkai központjába, hogy két férfi segítséget kért, miután Badacsony térségében horgászás közben csónakjukkal a váratlanul megerősödő hullámzás miatt felborultak és a vízbe estek.

A VMSZ Rupert mentőhajója három fővel a fedélzetén azonnal a két férfi segítségére sietett, akiknek hatalmas szerencséjük volt, ugyanis nem sokkal a vízbe esésüket követően egy vitorlás hajó épp a közelükben haladt és annak fedélzetén meghallották a segélykérésüket. A vitorlás vezetője a hajóját a két bajba jutott horgász irányába fordította, majd mindkét férfit felvette a fedélzetére. A Rupert mentőhajó így a vitorlásról vette át a két átfázott idős horgászt, akik általános állapota – szemmel láthatóan – jó volt. A 79 és 70 éves férfiakat a badacsonyi BAHART kikötőbe szállították, ahol átadták őket az időközben riasztott OMSZ munkatársainak, akik kórházba vitték a horgászokat.

Este kilenc órára a horgászok csónakját is sikerült megtalálni, így a kaland szerencsés véget ért.

 

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ezen eset kapcsán is szeretné felhívni a Balaton vízére merészkedők figyelmét, hogy az őszi-téli időszakban hirtelen változhatnak az időjárási körülmények, gyorsan alakulhat ki a tájékozódást nehezítő köd, váratlanul támadhat fel a kisebb-nagyobb szél, mely miatt a víz hullámzása okozhat váratlan helyzetet. A VMSZ felhívja a vízen tartózkodók figyelmét, hogy a mentőmellényeket mindig használják, vigyenek magukkal vízhatlan tokot, benne mobiltelefont, iránytűt és akár GPS-t,  mely megkönnyíti a tájékozódást rossz látási viszonyok között is. Öltözékük alá ha tehetik húzzanak neoprén ruhát, mely tovább tartja testüket melegen egy esetleges vízbe kerülés esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!