Hírek

2012.10.16. 15:49

Elismerés a jogtörténésznek

Veszprém – Az idei Cholnoky-emlékdíjat dr. Kahler Frigyes jogtörténésznek ítélték oda. Az elismerést Porga Gyula polgármester adta át kedden a Modern Képtár-Vass László Gyűjteményben.

Mátételki András

A város első embere elöljáróban arról beszélt, hogy a díj külsőségeiben is más, mint a többi, ugyanis magánkezdeményezésre jött létre. A kuratórium nem vár kívülről javaslatot, a döntéseket egyetértéssel hozzák meg. Tényleges tevékenységet ismernek el, amolyan életmű díjat ítélnek oda. A Cholnoky-hagyomány is ezt követeli tőlünk, tette hozzá a polgármester, aki megjegyezte, Kahler Frigyes munkássága nem csak a megyében, országos szinten is ismert. Ezt a díjat minden évben a közgyűlés ítéli oda, hangzott el.



A méltatás után ismertették a kitüntetett életútját: 1965-ben szerzett jogi diplomát Szegeden summa cum laude minősítéssel. Bíróként 1968-tól kezdett dolgozni a hajdúböszörményi bíróságon, majd 1976-tól már a Debreceni Megyei Bíróságon látta el feladatát. Két évvel később bölcsészdoktorra avatták a cívis városban, majd kinevezték a Heves Megyei Bíróság elnökhelyettesévé. A rendszerváltás után dolgozott az Igazságügyi Minisztériumban, majd az Antall-kormány által 1993-ban létrehozott kormánybizottság elnökeként végzett kutatói munkát részben az 1956-os forradalom, illetve a forradalom megtorlásával kapcsolatos jogalkotás és ítélkezési gyakorlat körében.

Kérésére 1994-ben került a Veszprém Megyei Bíróságra, majd három évvel később kinevezték a büntetőkollégium élére. Ezt a feladatot nyugdíjba vonulásáig látta el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!