Hírek

2012.10.09. 04:55

Jelentős változás a fenntartót váltó oktatási intézmény életében Tótvázsonyban

Tótvázsony - Reggeli áhítattal kezdődik mindennap a tanítás a helyi általános iskolában, ugyanis ősztől az oktatási intézmény a Padányi Bíró Márton katolikus iskola tagintézményeként működik. A fenntartóváltás okáról Magasi János polgármestert kérdeztük. Az iskolában az új szokásokról érdeklődtünk.

Mátételki András

- Megismerve az új közoktatási törvényt, attól tartottunk, ha az állam átveszi a hidegkúti önkormányzattal közös fenntartású iskolánkat, elképzelhető, hogy a felsősöknek máshol kell tanulniuk a jövőben - vélekedett a polgármester. - Nálunk ugyanis átlag 14-15-en tanulnak egy osztályban, ami szakmailag jó - ez látszik is a továbbtanulók felvételi eredményein -, ám a jelenlegi támogatási rendszer mellett korántsem ideális. Az idei év elejétől a két települési önkormányzat vezetése tárgyalt a veszprémi érsekséggel, végül májusban megállapodtunk arról, hogy a Padányi tagintézményeként működik tovább az iskolánk. A község vállalta a fenntartási költségeket, ami éves szinten hat-hét millió forint kiadást jelent. A felújítást ugyancsak az önkormányzat végzi majd el.

Mennyiben változott a tótvázsonyi oktatási intézmény élete attól, hogy a veszprémi Padányi iskolához tartoznak, kérdeztük Somogyi Veronikától, a tagintézmény vezetőjétől, a korábbi igazgatótól.

- A diákok reggelente az aulában gyülekeznek, ahol háromnegyed 8-kor tízperces áhítaton vesznek részt Pius atya vezetésével. Már a tanévnyitónk szentmisével kezdődött, s így zárjuk majd a tanév végét is, mindemellett a nagyobb egyházi ünnepekről szintén megemlékezünk. Évfolyamonként heti két hittanórát tart a katolikus egyház képviselője. Emellett tanévenként egy-egy lelki napot rendeznek az alsósoknak és külön a felsőseknek. Ugyanakkor a református és az evangélikus felekezet is képviselteti magát nálunk. Ők is heti két órát tartanak a katolikus hittannal egy időben. A fenntartóváltást megelőzően két fórumon tájékoztattuk a szülőket az iskola lehetséges jövőjéről, de a szülői értekezleteken is számos kérdés felmerült. Bizonyára megnyugtató válaszokat kaptak, amit jól tükröz, hogy idén már 18 elsősünk van, az iskolai létszám pedig 116. Ami a tantestületi változást illeti: főállású dolgozót nem bocsátottak el, két kollégánk családi okok miatt vált meg tőlünk. Az új munkáltató viszont az óraadókat és egy részmunkaidős kollégát nem vett át. Ellenben új óraadóink vannak, ők a Padányiból járnak ki. Így alakult ki az a helyzet, hogy a 14 tagú tantestület fele kicserélődött. Az érsekség mindenkivel egy évre kötött szerződést ez máshol is így történt , s csak a tanév végén várhatóak a véglegesítések, a kinevezések. Intézményünk létszáma a jövőben is stabilnak tekinthető: 2013 szeptemberében legkevesebb 15 óvodás kezdi meg a tanulmányait. Változatlanul emelt szinten oktatjuk a német nyelvet, ugyanis az iskola német nemzetiségi nyelvoktató intézményként működik.

A tagintézmény-vezető elmondta, hogy az iskola tavaly megkapta az előminősített referenciaintézmény címet. Így indulhattak pályázaton, melyen közel hárommillió forintot nyertek. Ebből a pénzből különböző oktatási és egyéb eszközöket, bútorokat vettek, valamint a pedagógusok továbbképzéseken vesznek részt. A pályázat a minősített referenciaintézményi feladatok ellátására készíti fel az iskolát.


Az iskolának már most jól bevált szakmai programjai vannak, amelyeket a jövőben mind szélesebb körben kínálnak. Ezek közé tartozik az egynapos (a jövőben egyhetes lesz), a különböző mesterségeket bemutató, a pályaválasztást segítő rendezvény. Ugyancsak büszkék a nyaranta megrendezett, sok évvel ezelőtt életre hívott német hagyományőrző egyhetes táborukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!