Hírek

2012.10.25. 11:33

Új szabályok a fürdésre, korcsolyázásra - Elmaradhatnak a téli jeges programok

A múlt héten került fel a kormány internetes oldalára a szabad vízen való tartózkodás - fürdés, jégen való tartózkodás - alapvető szabályait rögzítő új belügyminiszteri rendelet tervezete. A jogszabály egy 11 évvel ezelőtt megalkotott, a korábbi szabályozásokon alapuló rendeletet váltana fel, október 30-ig véleményezhetnék az érintettek.

Győrffy Árpád

A tervezet szerint továbbra is ott szabad fürödni, ahol a terület nem esik valamilyen általános tilalom alá - például kikötő, hajóút. Változatlan az is, hogy a Balaton északi partjától 500, a délitől 1000 méterre lenne szabad beúszni, vízibiciklizni. Tilos fürödni ott is, ahol "állami, önkormányzati szerv által elhelyezett tiltó tábla jelzi".

Azt nem tisztázzák, hogy a tábla elhelyezésének milyen feltételei vannak.

A gyermekcsoportok fürdésénél rögzítik, hogy egy felnőtt legfeljebb nyolc gyerekre felügyelhet. A viharjelzésnél lazítanának az eddig szabályokon azzal, hogy egyes versenyeket első fokozat esetén is meg lehetne tartani az 500 méteren kívüli zónában.

A jégen továbbra is mindenki a saját felelősségére tartózkodhatna, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog. A kikötők területén is csak akkor lenne tilos, ha ott "úszólétesítmény vesztegel". A Balatonon a parttól 1000 méternél nagyobb távolságra nem lehetne eltávolodni. Az általánosan tiltott helyek, illetve helyzeteken túl a területileg illetékes rendőrkapitányság rendelhet el jégen tartózkodásra vonatkozó tilalmat.

Korlátoznák illetve feltételekhez kötnék a gyerekek jégen való tartózkodását. Szabályoznák a jégen tartózkodók közelében szánkó, jégvitorlás, jég-vitorlásdeszka, egyéb téli sporteszközök használatát. Például a gyerekét szánkón húzó anyuka más jégen tartózkodó személyt legalább 20 méter távolságban köteles lenne kikerülni a tó belseje felől.

Rögzítik azt is, hogy jégvitorlást, jégvitorlásdeszkát csak 14. életévét betöltött, az eszköz vezetésében kellően jártas személy vezethet.
A tervezet új szabályként rögzíti, hogy a rendezvények szervezésének szabályait. Kimondja például. hogy a tervezett időpont előtt legalább 10 munkanappal be kell jelenteni a rendőrkapitányságnak. A rendőrség erről 5-6 másik szervezetet értesítene, és a bejelentést négy munkanapon belül elbírálná. A megtartást megtilthatja, ha jogszabályba ütközik, vagy a "biztonságos lebonyolítása előreláthatólag nem biztosítható, vagy ha a résztvevők életét, testi épségét vagy egészségét veszélyeztető körülmény áll fenn". A tiltás ellen felebezni lehet.
 



A Balatoni Szövetséggel senki nem egyeztetett a jogszabálytervezetről, tudtuk meg dr. Lázár János titkártól. Tanulmányozzák a szöveget, de az október 30-án lejáró véleményezési határidő miatt nem sok esélyt lát a közös álláspont kialakítására. Balassa Balázs szigligeti polgármester szerint a rendezvényekkel kapcsolatos szabályok életszerűtlenek és teljesíthetetlenek. Mindenképpen kell szabályozás, de ennél egyértelmübb és rugalmasabb keretekre van szükség, ha nem akarjuk a téli balatoni turisztikai programok ellehetetlenülését, véli a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!