Hírek

2012.11.03. 07:48

Csopak, a megye leggazdagabb települése

Budapest, Csopak - Továbbra is Telkiben a legnagyobb a vásárlóerő Magyarországon, a második helyen Csopak, a harmadikon Üröm áll - derül ki a GfK Hungária piackutató intézet minap bemutatott 2012-es vásárlóerő-tanulmányából.

Kovács Erika

A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elkölthető jövedelmet jelenti. Magyarországon a tavalyi 5036 euró után 2012-ben átlagosan 4884 euró az egy főre jutó elkölthető jövedelem, ami nem éri el az 1,5 millió forintot.

Csak összehasonlításképpen, ugyanez Ausztriában több mint 20 ezer euró, tehát a szomszédban négyszerese az egy főre jutó elkölthető jövedelem a magyarországinak.

A vizsgált 42 európai ország listáján Magyarország a tavalyi 29. helyről a 31. helyre csúszott, ezzel Lettország és Horvátország mögé került ebben az évben.

Ha a belföldi fogyasztást és vásárlóerőt nézzük, akkor azt látjuk, Komárom-Esztergom megye fejlődik a legdinamikusabban, mögötte Fejér megye. Veszprém megye valahol az aranyközépen. Mindenesetre a vidék fokozatosan dolgozza le hátrányát a fővárossal szemben. A leghátrányosabb helyzetben továbbra is az aprófalvas térségek vannak az ország északkeleti és délnyugati végein. Ugyanakkor  jó a pozíciója a Balaton-partnak, Csopak tartja magát a lista élmezőnyében. Megnéztük, hogy élnek az ország egyik leggazdagabb településén az emberek. Először a polgármesterhez kopogtattunk be.

- Az elmúlt hat év alatt közel ötszázan költöztek Csopakra, valamennyien biztos egzisztenciával rendelkeznek - közölte Ambrus Tibor, a 2060 lakost számláló település polgármestere. Hozzátette: Csopak valamennyi lakója figyel környezetére, az igényesség itt természetes, ez egy lokálpatrióta település. Kiemelkedő munkát végeznek a civil szervezetek, a közösségi munka alapvetően jellemző, az emberek körében természetes, hogy mindenki tesz valamit a szép környezetért.

Rendezettek a porták, a közterületek, az önkormányzat pedig kiemelt feladatának tekinti, hogy a lakosság és az idelátogató turisták nagyon jól érezzék magukat. Különösen fontosnak tartják az infrastruktúrát, az oktatást. A polgármester örömmel nyugtázta, hogy az óvodában új csoportokat kellett indítani, és az iskolában is megnövekedett a létszám. Büszkén beszélt arról is, hogy a településen a vásárló-erő folyamatosan nő. Az, hogy most második helyre kerültek a korábbi első helyett, amiatt történt, mert Telkiben még nagyobb mértékben növekedett ez az érték.

- Nagyon örülünk annak, hogy nem kell kommunális adót fizetni, és úgy tudom, hogy más településekhez képest itt kevesebbet kérnek a gázért, a csatornahasználatért - jegyezte meg Orovecz Ferencné, akivel a buszváróban találkoztunk. A varrónőnek tetszik az is, hogy pezsgő a kulturális élet, mindig történik valami, nem beszélve arról, hogy Csopakon mindig lehet gyönyörködni az ápolt, rendezett környezetben. Családjával együtt évente két-három alkalommal vendéglőbe is eljut, ilyenkor valamilyen jeles eseményt ünnepelnek.

- Jó idejönni, kirándulni, nézelődni - mutat a közeli dombon sorakozó villákra Budai Enikő és férje Tóth Csaba, akik három gyermekükkel együtt látogatóba érkeztek Tótvázsonyból. Nyaranta sűrűn megfordulnak itt a gyerekbarát strand miatt.

Mészárosné Kőhidi Zsuzsanna és üzlettársa, Csikós István, a vasút melletti vendéglátóhely bérlői úgy döntöttek, hogy büféjüket télen is nyitva tartják, ilyenkor is van forgalom. Az étel-ital mellett korszerű informatikai szolgáltatást is kínálnak. Az átutazó vendégektől sokszor hallják, Csopakon meg kell állni, mert olyan vonzó, szemet gyönyörködtető itt a látvány, nem beszélve a kiváló minőségű borokról.

Hollandiát cserélte fel Csopakért Posch Krisztina, aki holland párjával telepedett le itt. - A társam kérte azt, hogy itt éljünk, a napfényes Csopakon, és ne az ő hazájában. Döntésünket nem bántuk meg, az igaz, hogy télen kicsit kihalt itt minden - jegyzi meg a fiatalasszony, aki beszélt arról is, kicsi gyermekének, ha a megszokott pelenkára van szüksége, akkor azért sajnos a közeli városba kell utaznia.

- Legkevesebb 30-40 százalékkal nagyobb itt a forgalom - tudtam meg Fekete Lajosnétól, az egyik élelmiszerbolt vezetőjétől, aki korábban dolgozott más balatoni üzletekben is. A boltban számítógépes rendszerrel óránként figyelik a forgalmat, ami még most, az őszi, tél eleji szezonban is jelentős.

Csopak szép, egészséges és boldog település. Mélyszegénységnek a nyomát sem látni, gyakorlatilag nincs munkanélküli a településen, itt aki dolgozni akar, tud is. Az átlag csopakinál még sincs kolbászból a kerítés. Fönt, a település Rózsadombjának becézett részén azonban minden bizonnyal  élnek olyanok, akik az ország jelentős adófizetői és az ő jövedelmük sokat nyom a latban a GfK statisztikájában is.  

 

Hazánk a balti országok szintjén

Telki, Csopak és Üröm a leggazdagabb magyar település, a korábbi listavezető Budaörs már csak a tizedik - a Gfk Hungária legfrissebb felmérése szerint. 

A legszegényebb Tiszabő, itt a vásárlóerő az országos átlagnak csak 38 százaléka. Az országos jövedelmet és a vásárlóerőt nézve, európai viszonylatban Magyarország a balti országok szintjére süllyedt, Törökország, Horvátország és Lengyelország is megelőz minket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!