Hírek

2012.11.26. 12:29

Meg kell erősíteni a mikro-, kis-, és középvállalkozásokat

Ajka/Budapest - Az Európai Unió válaszúthoz érkezett. Az egyes gazdaságokat körülvevő bizonytalanságot, a pénzpiacok volatilitását és némelyik tagállamot érintő államadósság válságot megsínylette a mikro-, kis, és középvállalkozások (kkv) bizalma és teljesítménye. Az Uniónak választ kell adnia ezekre a problémákra, hogy megpróbálják a gazdaságot újra fenntartható növekedési pályára állítani és stabilizálni a pénzpiacokat.

Tremmer Tamás

Többek között ezt is tartalmazza Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetsége (UEAPME) által kiadott dokumentum, amely a tennivalókat összegzi. Ennek kapcsán beszélgettünk Németh Lászlóval, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnökével.

A tagállamok támogatása és teljes körű részvétele nélkül a kisvállalkozók helyzete a gyakorlatban nem tud és nem is fog megváltozni, szögezte le az ajkai iparos. Egyrészről a nemzeti kormányoknak hazájukban végre kell hajtaniuk a Brüsszelben elfogadott politikát, akár egyes csoportok érdeksérelmei árán is, másrészről testreszabott megoldásokat kell találniuk gazdaságaik, a munkaerőpiacaik és kk-ék konkrét helyzetére és szükségleteire.

Németh László jelezte, az Iposz részéről támogatják a magyar kormány eddigi törekvéseit azokban a kérdésekben, amelyeket az UEAPME dokumentuma is felvet. Ugyanakkor szeretnénk ráirányítani a figyelmet egy magyar sajátosságra: a nálunk fejlettebb tagországok kkv-szektora az üzemméretet és az alkalmazottak létszámát tekintve nagyobb és erősebb, mint hazánkban.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke (Fotó: Tremmer Tamás)

Magyarországon az egyéni és családi vállalkozások létszáma és a mikrovállalkozások átlagos foglalkoztatotti létszáma alacsonyabb, ezért az Iposz évek óta azt az álláspontot képviseli, hogy a kkv-szektor általános európai definíciója hátrányosan érinti a legkisebb magyar vállalkozásokat a támogatási politikák végrehajtása során.

Ezekből a támogatásokból ugyanis arányában kevesebb jut el a mikrovállalkozásokhoz – és különösen az öt személynél kevesebb foglalkoztatottat tartó vállalkozásokhoz –, mint amilyen szerepet a foglalkoztatásban, a termelésben és a szolgáltatások területén betöltenek. Ezért azt javasolják továbbra is, hogy a kkv-szektoron belül külön kell meghatározni a támogatások nagyságát a mikrovállalkozások számára, és ezeknek az összegeknek a felhasználását a lehetőségeikhez igazított feltételrendszer alapján javasolt megvalósítani.

Az Iposz igen nagyra értékeli azt a kormányzati döntést, amely az elmúlt napokban a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról megszületett. Azt is rendkívül pozitív jelzésnek tekintik, hogy a törvényalkotás során a szövetség véleményét a kormányzat figyelembe vette. Úgy vélik, mindez olyan irányba mutat, amely közös összefogással lehetőséget biztosít az előrelépésre.

 

Napjaink feladata az unió 2014-20-as költségvetésének az összeállítása, elfogadása. Az UEAPME dokumentuma annak érdekében született, hogy az erőfeszítéseiket olyan mederbe tudják terelni, hogy azok megfeleljenek a kkv-ék szükségleteinek és elvárásainak. Éppen ezért foglalták össze a teendők listáját, azoknak az intézkedéseknek a sorozatát, amelyeknek szerintük prioritást kell kapniuk, mert ezekben megvan az a lehetőség arra, hogy tényleges változást hozzanak a kkv-ék mindennapi működésében. Úgy értékelik, egy recesszió szélén álló Európában ez most egy valódi „most vagy soha” pillanat a reálgazdaság támogatására és egy új és veszélyes gazdasági visszaesés elkerülésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!