Hírek

2012.11.19. 10:44

Rejtelmes és isteni pillanatok Pápán

Pápa - Kiemelt ünnepe a város képzőművészeti életében az A. Tóth Sándor festőművész által a 2. világháború után elindított Pápai Tárlat. A törekvés, hogy a városban alkotó, ahhoz kötődő művészek évente bemutassák friss munkáikat, évről évre izgalmas kiállítást eredményez.

Nagy Imre

Bár maga a koncepció változott a kezdetek óta, tény, hogy a kiállítók közé bekerülni ma is rangot jelent. Az anyagot idén Borbély Károly és Veszely Lajos képzőművészek válogatták, és meglepetésként számos fiatal, szárnypróbálgató tehetség is bekerült a névsorba, így adva számot arról, hol tartanak az alkotás folyamatában.

Huszonkilenc alkotó ötvennyolc műve került a galéria három termébe. A múlt hét végén rendezett megnyitón a Ribilio Andante Jazz Trió kellemes muzsikája fogadta a művészetbarátokat. Unger Tamás alpolgármester köszöntőjében kiemelte a város tevékeny alkotói légkörét, illetve a legendás képzőművész kör nagy alakjait, A. Tóth Sándort, Hénel Gusztávot és Cziráki Lajost. Az idei tárlatot Hegyeshalmi László festőművész, a Veszprémi Művészetek Háza igazgatója nyitotta meg.

- Ünnepelni, örömünket kifejezni, örülni jöttünk ma ide, a Pápai Tárlatra. A művészetet több szinten lehet megközelíteni, a lényeg, hogy ezt nyitott elmével és nyitott szívvel tegyük. Ha így teszünk, akkor a mű megadja magát, és elkezd hozzánk közeledni, legyen az bármilyen típusú - fogalmazott a képzőművész, majd kitért a tárlatot jellemző sokféleségre. Mint mondta, műfajban, műformában a leggyakoribb a táblakép. A kiállításon erős az újfiguráció, a másik oldalon a síkfestészet, a geometria a jellemző, amikor az alkotó mer egyszerű lenni, és a geometrikus alapmotívumokat rendezi logikus rendszerbe.

- A tárlat műfajilag is tagolható, elmondhatjuk például, hogy a tájkép nagyon erős. Szolidan és szerényen jelen van a fotó is. Aztán vannak olyan alkotók, akik a figuráció és a lírai absztrakt területén mozognak. A munkák nagy részéből egyfajta örömkeresés, örömfelfedezés sugárzik, hiszen ez teszi a mindennapjainkat izgalmassá és széppé. Szerényen, de annál erősebben jelen van a plasztika is. Büszkék lehetnek a pápaiak a képzőművészetben több mint ötven éve létező folytonosságra, amit a Kör munkássága, másrészt a különböző izgalmas kiállítások jelentenek. Az, hogy a Pápai Tárlat évente megrendezésre kerül, az nemcsak arról szól, hogy a Somogyi galériában kipipálhatunk egy kiállítást, hanem arról, hogy van a képzőművészetnek egy erős, folyamatos, a hagyományokra épülő, megújuló jelenléte, ami kérdéseket tesz fel, válaszokat ad, örömet okoz. Azt kívánom, hogy ez folytatódjon - mondta Hegyeshalmi László, megnyitva a kiállítást.

A műveket a hagyományokhoz híven egy-egy pohár bort kóstolgatva tekinthették meg az érdeklődők, ehhez a jazz trió muzsikája szolgált háttérként.

 

A kiállítók: Balogh László, Borbély Lajos, Cseke Szilárd, Drabant András, Ézsiás István, Fülöp Lajos, Heitler László, Horváth Géza, Horváth Lajos, Katona György, Kerpel Péter, Khell Zoltán, Lukács Katalin, Marosi Diána, Mező Lászlóné, Molnár Lajos, Nemcsics Antal, Noll Béla, Persaits László, Pesei Petra, Révész Antal, Rumi Olivér, Tirnován Ari Vid, Tóth György, Tóth Kálmán, Ughy István, Ughy Miklós, Ürmös Péter, Zsuppán István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!