Hírek

2012.11.06. 19:09

Szita Bence az emberi gyarlóság áldozata

Veszprém - Kevés a hét törpe és a királyfi, sok a mostoha, a vadász. Így érvelt érdeklődésünkre Kardos Klára pszichológus arról, hogy miért kellett meghalnia Szita Bencének, a tizenegy éves kisfiúnak a napokban. Összeállításunkban azt kutattuk: el lehet-e kerülni a hasonló tragédiákat?

Kovács Erika

- Nehéz elfogadni, elviselni mások gyerekét. Sajátunkkal is sok probléma lehet, de neki sok mindent elnézünk, mert ő a mi vérünk - folytatta érvelését a pszichológus. Tapasztalata szerint rengeteg az olyan gyerek, aki útjában áll otthon a szülő vagy a nevelőszülő új párjának. Társadalmi probléma, hogy az emberek jellemzően nem egy kapcsolatban élnek, hanem akár több élettársi kapcsolatot is létesítenek, miközben a gyerekeket mindenki viszi magával. Sajnos élnek közöttünk őrültek, akik nem képesek kezelni a felmerült problémákat. Ezért aztán - miként Bence esetében is - Hófehérke mostohája a vadászra bízta a kislányt, hogy ölje meg. Kardos Klára szerint az édesszülőknek kellene felismerni azt, ha egy nevelőszülő nem alkalmas gyereknevelésre. Bence esete speciális, olyan embereket zavart, akiknek ő nem vér szerinti gyermeke.

A kérdésre, hogy miként lehetne elkerülni a Bence esetéhez hasonló tragédiákat, a pszichológus úgy fogalmazott, sokan segíthetnének, hiszen olyanok, mint a mesebeli "királyfik" és mint a "hét törpe", de sajnos nem tudják magukról, hogy képesek lennének menteni másokat a "mostohák és vadászok" karmaiból.

- Az elfojtott indulat, amit elhúzódó tehetetlenség is kiválthat, egyszer csak kitör az emberből. Ennek gyökerét a legtöbb esetben gyerekkorban kell keresni. Különféle sérelmeinket saját magunk sem vagyunk képesek felkutatni múltunkban, pedig érdemes lenne ezt megtenni. Mindenkor, mindenért más a hibás, saját magunkba a legritkábban tekintünk, sajnos ennek az emberi gyarlóságnak lett áldozata Bence - vélekedett Szövényi Balázs, a Fonyód-Alsóbélatalepen műkődő II. Rákóczi Ferenc Gyermekotthon igazgatója. Azzal a gyerekkel, akinél bármilyen változást, túlzott nyugodtságot vagy aktivitást lehet észrevenni, célszerű minél többet beszélgetni. A legapróbb jel is árulkodó lehet. Jellemző az is, hogy aki nem tudja kimutatni érzelmeit, egyszer kitörő indulata, dühe ártatlan életeket temethet maga alá. A düh a legnehezebben szabályozható érzelem - elemezte a történteket az igazgató. Mint mondta, amikor a gyilkosok szomszédait kérdezik meg, a többség azt állítja, hogy az elkövetőt jó embernek ismerték. Csakhogy egyikük sem tekintett soha a "jó ember" mivoltja mögé, nem nézett a kerítésen túlra, és nem tudja megmondani, hogy valójában a tettes mitől is volt jó.

Az igazgató szerint Bence nevelőanyja vélhetően személyiségzavaros volt, aki jól manipulálta környezetét, és emiatt senki nem gondolta róla, hogy valójában mire képes.

Címkék#szita bence

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!