Hírek

2012.12.18. 17:16

Egyik fotója egy évig készült

Veszprém - A világ számos pontján járt, képeinek köszönhetően beválasztották a The World At Night 33 tagú nemzetközi fotós szervezetébe. Ladányi Tamás asztrofotóssal beszélgettünk.

Szabó Zsuzsanna

- Fotóinak különleges látványvilágát hogyan éri el?

- Az esetek többségében tükörreflexes vázat használok, széles látószögű, nagy fényerejű objektívekkel. Egy sikeres kép elkészítésében sokkal nagyobb szerepet tulajdonítok annak, aki a kamera mögött áll, mintsem a technikának. Ha kezembe veszek egy Stradivari-hegedűt, attól még nem vagyok zeneművész. Ugyanez vonatkozik a fotográfiára is, amit a fogyasztói társadalom korában sokan elfelejtenek.

- Nagyon jól szerkesztett a képeinek a kompozíciója.

- Igyekszem a földi és az égi témákat tudatosan egymáshoz komponálni, és fontos számomra a képi tartalom, a sztori mind földrajzilag, mind csillagászatilag. Mindkét témakört a gyakorlatban is ismerni kell, de ma már kiváló szoftverek is segítenek a képek modellezésében. Például az új anyagomban nem véletlenül szerepel a pityerszeri tájház felett a Göncölszekér és a hortobágyi gémeskút hátterében a Tejút.

Egy sikeres kép elkészítésében Ladányi Tamás nagyobb szerepet tulajdonít annak, aki a kamera mögött áll, mintsem a technikának (Fotó: Penovác Károly)

- Fotóinak a többsége éjjel készül. Hogyan történik egy ilyen fotózás? Órákig áll a hidegben és várja a pillanatot?

- Munkámban a csillagászat a domináns, így inkább éjszakai témákat dolgozok fel. Ez sokszor fáradságos, nagy szakmai alázattal jár. Napközben inkább légköroptikai jelenségeket fotózok. Leghosszabb munkám egy évig tartott, amikor a Nap éves járását örökítettem meg egy képen, egy analemma formájában.

- A világ számos pontjáról tanulmányozhatta már a csillagos eget. Kiemelne közülük néhányat?

- Ez év áprilisában Brazíliában voltam egy konferencián, ahol ismerkedtem a déli éggel is. Nagyon tetszett a Dél Keresztje csillagkép, amely tőlünk nem látható. Csodálatos csillagos eget láttam a holdfénnyel borított Himalája és az Andok vonulatai felett is.

- Csak szakmai okokból utazott el más országokba?

- Ifjú koromban a földrajzi megismerés és a kalandvágy motivált; fotóriportokat készítettem, hegyeket másztam kedvtelésből. Nepál atmoszférája örökre rabul ejtett. Oda még vissza szeretnék térni.

- Van vallási magyarázata az ég felé fordulásnak?

- A vallásokban többnyire lelki megnyugvást keresnek az emberek. Jómagam a csillagos ég templomában találtam meg a lelki békét, és ezt asztrofotók formájában tolmácsolom.

- A kertjében felépített egy Castor csillagvizsgálót. Ezt hogyan kell elképzelnünk?

- Egy letolható tetejű faházikót kell elképzelni, amelyet távcsövekkel szereltem fel. Mostanában inkább kedvtelési, ismeretterjesztési és kevésbé tudományos célokra használom. Régebben ez fordítva volt. Az égitestek fotózásával, mérésével foglalkoztam. Fontos szempont volt a megépítésében, hogy a családom közelében hódolhassak a szenvedélyemnek.

- Mi lesz a soron következő nagy égi jelenség, amit szeretne megörökíteni az utókornak?

- A jövő évben nagy lesz a napaktivitás, amely remélhetőleg szép sarkifény-jelenségekkel jár majd együtt. Jó lenne északra elutazni néhány látványos fotó erejéig.

- Előfordult olyan esemény, jelenség, amiről lemaradt, és ezt a mai napig bánja?

- Sok ilyen alkalom volt mind objektív, mind szubjektív okok miatt. Nem tudtam elutazni például 2006-ban az egyiptomi napfogyatkozás megfigyelésére a barátaimmal, mivel nem volt szívem rövid időre sem megválni a néhány hónapos lányomtól. A sikeres felvételek mellett számos kudarc is kíséri utamat, de a nagy számok törvénye alapján ezek időnként bekövetkeznek. Ezekből tanulságokat igyekszem levonni, mintsem fölöslegesen bosszankodni. Abban a reményben, hogy később majd értelmet nyernek.

- Megsaccolná, hány felvételt készített eddig?

- Nehéz pontos számot adni. Viszont egy jól mérhető adat a most Kövi Szabolccsal közösen kiadott dvd, amely hozzávetőleg ötvenezer képet tartalmaz. A fotótechnikával készült különálló képeket felgyorsítottuk, így megjelenítettük az égitestek mozgását a tájak, épületek felett.

 

Felfedezett két új kettőscsillagot

Ladányi Tamás Veszprémben élő asztrofotós, csillagász. Az épített örökség és az égi jelenségek harmóniáját megörökítő képei rendszeresen szerepelnek csillagászati témában a NASA, míg földrajzi vonalon a National Geographic oldalain. Legkedvesebb fotózási területe a Balaton-felvidék. Legnagyobb eredményének két új kettőscsillag felfedezését tartja, melyet a United States Naval Observatory családneve után LAD1 és LAD2 néven katalogizált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!