Hírek

2012.12.04. 18:53

Fekete György a kulturális együttműködésről és a fordítóházról

Balatonfüred - A Vaszary-villában járt kedden a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) több tagja és a titkárságának dolgozói, hogy a művész kalauzolásával megnézzék Kő Pál és tanítványainak kiállítását.

Győrffy Árpád

A csoportot a város nevében köszöntő Hári Lenke alpolgármester elmondta, nagy öröm lenne számukra, ha az MMA-val sikerülne szoros együttműködést kialakítani. Mint mondta, az első lépéseket már megtették, hisz a most megnézett tárlat megrendezését is segítette az akadémia.

Fekete György, az MMA elnöke azzal reagált, hogy a következő évben derülnek ki a lehetőségeik. A várost ismerve a hagyományos képzőművészeten túl jó lehetőségeket lát az irodalom, a film, a zene területén is a kapcsolatra.

 

Kő Pál (jobbra) és Fekete György az egyik tanítvány, Dárdai Barnabás Kinyílás című szobrával (Fotó: Győrffy Árpád)

Fekete Györgytől arra kértünk választ, hogy mit tud tenni az MMA az anyagi gondokkal küzdő füredi Magyar Fordítóház fennmaradásáért. Mint lapunkban olvashatták, eredetileg a kulturális tárca pótolta volna egy szponzor kiesését, de később inkább az eddigi kormányzati támogatás csökkentéséről döntöttek.

Fekete György szerint a jelenlegi rossz gazdasági helyzetben csak az érintett személyek, szervezetek összefogása segíthet. Mint mondta, ígérgetni nem akar. Azt javasolja, hogy figyeljék az MMA pályázatait, s ha megfelelőt látnak, pályázzanak.

A választ kiegészítette Cserép László, az emberi erőforrás minisztérium december végén leköszönő főosztályvezetője, aki januártól ismét a füredi önkormányzatnál dolgozik. Dr. Bóka István polgármestertől kapott információra hivatkozva elmondta, hogy a pillanatnyi gondok várhatóan megoldódnak a miniszteri keretből mégis várható többlet támogatásnak köszönhetően. Ugyanakkor úgy vélte, hogy hosszú távon ez sem lesz megoldás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!