Hírek

2012.12.27. 14:48

Szigorodó energetikai szabályok

Megyei körkép – A türelmi idő végeztével januártól már az ötven négyzetméter alatti épületek eladásánál, illetve bérbe adásánál is kell energetikai-tanúsítványt készíteni.

Tremmer Tamás

Új építésű lakóingatlanok esetében már 2009-ben kötelezővé tették az energiatanúsítvány kiállítását, a használatbavételi engedélyt csak ennek megléte esetében adták ki. Az intézkedést 2012. január 1-jétől a használt ingatlanokra is kiterjesztették, mondta el lapunknak ez év elején Rikk József energetikai szakértő. Hozzátette, a jogszabály irodaépületekre, bérleményekre is vonatkozott. Az intézkedés környezetvédelmi célzatú. Minél kevesebb energiával „működik" egy épület, annál kevésbé terheli a környezetet.

Egy új rendelettel némileg szigorította a kormány az épület-energetikai tanúsítási követelményeket.  Eszerint 2013 januárjától már az 50 négyzetméter alatti épületek eladásánál, bérbe adásánál is kell tanúsítványt készíttetnie az eladónak. Ugyancsak ez vonatkozik az 500 és 1000 négyzetméter közötti hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épületekre is (eddig csak 1000 négyzetméter felett volt kötelező).

Épület, vagy önálló rendeltetési egység eladásra, kiadásra való meghirdetésekor meg kell jelölni az energetikai besorolást, amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll. Ingatlan adásvételi, illetve bérleti szerződésekben meg kell jelölni a tanúsítvány azonosító kódját, és a vevő/bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt átvette. A tanúsítványok kötelező eleme lett a felújítási javaslat, kivéve, ha nem lehet költséghatékony felújítást végezni. A tanúsítványokról központi nyilvántartás készül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!