Hírek

2013.01.18. 09:54

Fantasztikus évet zártak

Csopak – Minden tekintetben sikeresztendőt hagyott maga mögött a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, látogatói létszámban 16 százalékos a fejlődés.

Tremmer Tamás

A tavaly átadott Pannon Csillagda kiérdemelte az év ökoturisztikai létesítménye címet.

- A lehetőségeink megvoltak, ezekkel éltünk is, így fantasztikus évet zártunk. Mindezt Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mondta, amikor évértékelésre kértük. Összességében valamivel több mint 332 ezer fizető látogatójuk volt a bemutatóhelyeken, ami az előző évhez képest 16 százalékos fejlődést jelent. Ez hazánk turisztikai adatait nézve dicséretes teljesítmény.

A növekményből tíz százalék a Pannon Csillagda megnyitásának köszönhető. Az eredményeikhez hozzájárultak partnereik, akik segítették marketing tevékenységüket.Ez a siker arra sarkallja őket, hogy a megkezdett munkát folytassák, mindig mutassanak valami újat, nyomatékosított Puskás Zoltán. A korábban nyitott látogatóközpontjaiknak, ahova az elmúlt években, évtizedekben nem jutott pénz fejlesztésekre, mindenképpen megkezdik a felzárkóztatását. Ennek keretében idén további fejlesztések kezdődnek a salföldi majorban, a kápolnapusztai bivalyrezervátumban.

Az alapítói okiratukba sikerült belefoglalni, így tavaly óta már vállalkozói tevékenységet is végezhetnek, amivel újabb kapukat nyithatnak a nagyközönség felé.A Pannon Csillagda átadása mellett 2012 kiemelkedő eseményeként a Bakony-Balaton Geopark (BBGP) szeptemberben az Európai Geopark Hálózat tagja lett. Emögött széleskörű társadalmi és önkormányzati összefogás áll.

Az igazgatóságon belül 2005-ben indult a geopark projekt, január 1-től pedig már szervezetileg is létrejött a BBGP csoport.A geopark mozgalom az UNESCO által támogatott program, amit a szervezet saját programként kíván továbbvinni. Mindez azt jelent, hogy a világörökséggel, a bioszféra rezervátumokkal egyenértékű programmá válhat. A nemzetközi geopark hálózathoz történt csatlakozás olyan ismertséget, lehetőséget nyit meg, amit kevesen mondhatnak el magukról hazánkban.

 

A Pannon Csillagda az év ökoturisztikai létesítménye címet is kiérdemelte

A BFNP és a BBGP az UNESCO honlapján keresztül is elérhető lesz! Ennek köszönhetően az ismertség további növekedésére számítanak, ezért van kiemelt jelentősége a tagfelvételnek.Tavaly elérték, hogy az igazgatóságnak két bejegyzett telephelye legyen Zala megyében. Első körben a Kis-Balatonon, a tó élővilágát bemutató, interaktív látogatóközpontot szeretnének létrehozni.

Az idén Somogy megyében létesítenek telephelyet annak érdekében, hogy a dél-dunántúli regionális pályázatokon is indulni tudjanak.Az idei évről szólva Puskás Zoltán kifejtette, a nemzetközi szinten is egyedülálló természeti kincsekkel rendelkező Tapolcai-tavasbarlangra épülve olyan látogatóközpontot hoznak létre, amely a geopark nyugati kapujának szerepét tölti majd be. Ehhez elnyert pályázattal rendelkeznek, 300 millió forint értékben.

Az átadást jövőre tervezik.A Pannon Csillagda megnyitása kapcsán olyan marketinglehetőségeik voltak, amely egy átlagos évre nem jellemző. Éppen ezért az idei célkitűzésük a megemelkedett látogató szám megtartása. Ennek érdekében úgyszintén mozgalmas évük lesz. Folyamatban van egy természeti értékeket népszerűsítő turisztikai kalauz kiadása, amely bemutatja tevékenységüket, értékeiket. Ott lesznek az Utazás Kiállításon, Bakonybélben nyári tábort szerveznek gyermekeknek, a balatoni strandokon roadshow-kat tartanak.

A megújulás része az is, hogy teljes körű arculatváltás előtt áll a nemzeti park, amelynek részeként lecserélik a 15 éves logójukat is. Az új logó kiválasztásához a vezető közösségi portálon és a honlapjukon jelenleg folyó szavazási lehetőséggel a nagyközönség véleményét is kikérik.

 

Elérték az eget

A tavaly tavasszal átadott bakonybéli Pannon Csillagda iránti érdeklődés felülmúlta a várakozásokat. Az első évben 30 ezres látogatószámot céloztak meg, amit sikerült alábecsülni, az objektumot nyolc hónap alatt 35 ezren látogatták meg. Puskás Zoltán elismerte, a csillagda létesítése során felvetődött, alaptevékenysége-e egy nemzeti park igazgatóságnak egy ilyen látogatóközpont kialakítása. Személyes véleménye az, hogy a mai világban a csillagos ég megismerése, látványa igen keveseknek adatik meg. A siker őket igazolja, a 2012-es év ökoturisztikai létesítménye lett a Pannon Csillagda. Mindent megtesznek az érdeklődés fenntartása érdekében, ezért a digitális planetárium filmrepertoárját már az első félévben bővítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!