Hírek

2013.01.27. 17:53

Jó bortermést ígér Vince - borkóstoló és előadások Füreden

Balatonfüred - A borok városában hagyomány, hogy szakmai tanácskozással ünneplik meg a borászok védőszentje, Vince névnapját és az előadások után a borokhoz illő ételekhez meg is kóstolják a környék termelőinek legjobb tavalyi borait.

Az érdeklődőket dr. Bóka István polgármester, országgyűlési képviselő köszöntötte. Elmondta, hogy a város életében, gazdaságában és kultúrájában is évszázadok óta meghatározó szerepe van a szőlőnek és a bornak.

Balról jobbra Ferenc Vilmos, dr. Bóka István, Varga Zoltán, dr.  Kiszely Pál, Gerwald László és  Kiss István egy tavalyi  bort kóstol (Fotók: Penovác Károly)

Balatonfüreden minden évben az első szakmai tanácskozás  Vince névünnepéhez kapcsolódik.  Ezen nem csupán a környékbeli gazdák vesznek részt, hanem mindig meghívják a Balaton környékének és a Somlónak a szőlős- és borosgazdáit is. Már  hagyomány, hogy dr. Májer János, a Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének igazgatója értékeli az előző évet és ismerteti a kilátásokat.

Egyes vidékeken a Vince-napi szokások között szerepel, hogy a gazdák a területük négy sarkán megmetszenek egy-egy tőkét és a vesszők, rügyek vizsgálatából követekeztetnek a következő évi szőlőtermésre. A badacsonyi kutatóintézetben is megmetszettek néhány tőkét és azt látták, hogy nincs különösebb baj, de ilyenkor még az intézet  vizsgálati módszereivel sem lehet  nagy biztonsággal   előrejelezni  a termés mennyiségét. Varga Zoltán, Balatonfüred-Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke   azt mondta el, hogy miként lehet pontosan megfelelni a borkészítés törvényi előírásainak. Több szakember adott  tanácsokat a szőlőműveléshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!