Hírek

2013.01.24. 15:37

Jó célok, megfelelő haszonnal - állítja Bóka István

Dr. Bóka István szerint alaptalanok a Jobbik képviselőinek vádjai a balatonfüredi Zákonyi sétányról nyíló vitorláskikötő hasznosításával kapcsolatban.

Győrffy Árpád

Ahogy olvashatták, a Jobbik szerint az önkormányzat az éves szinten több mint 100 millió forint nyereséget termelő kikötőt évi 15 millió forintért "átjátszotta" a Közgép Kft., a Swietelsky Kft. és Fonyó Károly alkotta konzorciumnak.

A polgármester elmondta, hogy januártól mindenképpen megfelelő kézbe akarták adni az államtól ingyenesen megkapott, leromlott állapotú kikötő működtetését, hogy az a jövőben a lehető legjobb színvonalon szolgálja a vitorlássportot. A vitorlástelep szűkre szabott éves működési költsége 2011-ben 60 millió forint volt, a bevétel pedig 90 millió.

A konzorcium évente 15 millió forint használati díjat fog fizetni, amit a tervezett szálloda elkészülte után húszmillióra emelnek. További nyolcmillió forintot a bérleti díjak megosztásával adnak át, egymilliós többletbevétel pedig iparűzési adóból várható. A konzorcium emellett vállalta a színvonal azonnali javítását és a magas kikötőbérleti díjak csökkentését és több mint húszmillió forint értékű szolgáltatást a vitorlásoktatásban, versenyeknél.

Fotó: Győrffy Árpád

 

A színvonalas működtetés mellett a város alapvető célja a megfelelő városkép kialakítása, hogy a terület letisztítása után egy, a sétány keleti részéhez hasonló minőségű épületegyüttes kerüljön erre a területre is. Ehhez olyan partner kellett, aki rendelkezik a megvalósításhoz szükséges tőkeerővel.

A területet határozatlan időre kapó konzorcium egy hárommilliárd forintos fejlesztéssel egy legalább négycsillagos, 80 szobás szálloda és mélygarázs megépítését, a vitorlás szövetségnek egy 70 millió forintos épület létrehozását, a kikötő felújítását vállalta.

Ha megvalósul, minimum 30-40 új munkahely teremtődik, évente 40-45 millió adót és kapcsolódó támogatás képződik a városnak. Emellett a konzorcium egyszeri összegként 30 millió forintot is ad - indokolta a döntést a polgármester. Aki hangsúlyozta, hogy minden innen származó bevételt a vitorlássport fejlesztésére szeretnének költeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!