Hírek

2013.01.16. 09:23

Kiváló minőségű a víz

Veszprém megye nagy részén kiváló minőségű az ivóvíz, a híradásokban említett magas arzénszint nem érinti fogyasztókat, közölték kérdésünkre a víziközmű-szolgáltatók.

Szabó Péter Dániel

- A megyében 132 önkormányzat területén biztosítjuk az ivóvíz-szolgáltatást, s arzén szintje egy helyen sem magas. Ez a múltban sem jelentett problémát a térségben, az észak-dunántúli rész ugyanis geológiai szempontból jellemzően nem szennyezett, inkább a Dél-Dunántúl, valamint az Alföld érintett ebben az ügyben - mondja Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója. Kérdésünkre hozzátette, a cég szolgáltatási területének jelentős részén kiváló minőségű a víz, csupán a Somlótól nyugatra lévő területeken jellemző a nitrogénvegyületek magasabb szintje. A múlt év végén épp ezért pályázati forrásból vízminőség javító beruházást hajtottak végre.

 

Kugler Gyula, a Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója (jobbra) és Porga Gyula, Veszprém polgármestere az aranyosvölgyi vízbázis területén megvalósult vízminőség-javító beruházás átadásán (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Nem jelent problémát a magas arzénszint a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szolgáltatási területén sem. - Cégünk szigorú vízminőség ellenőrzéseket hajt végre a biztonságos szolgáltatás érdekében, ütemezetten végezzük a szükséges vízminőség javító fejlesztéseket és beruházásokat. A szolgáltatási területünkön belül Veszprém megyében nincs határérték feletti arzéntartalmú ivóvíz, emellett más kritikus paraméter jelenléte sem jellemző DRV által ellátott településeken. Veszprém megyében egyébként a szolgáltatott ivóvíz minősége jó, a DRV összes ellátási területéhez viszonyítva is jobb minőségű, tekintettel a nyirádi karsztvíz bázis ásványvízhez közeli minőségére, melyből a megyében az érintett települések nagy részének ellátása történik - mondta el lapunknak Mihalovics Dóra, a cég kommunikációs szakértője.

Az arzén a Pápai Vízmű területén sem okoz gondot, inkább az nitrittel akadnak problémái a cégnek. - A Pápai Vízmű összesen mintegy 55 ezer embernek és a kapcsolódó intézményeknek, ipari létesítményeknek biztosítja az egészséges ivóvizet. Szolgáltatási területünk döntő részén jó minőségű karsztvizet adunk a fogyasztóknak. Vízminőségi gondok csupán a Kemenesalja térségében öt községben vannak, ahol nem arzén, hanem ammónium van az ivóvízben. Ennek bomlásterméke, a nitrit számít nem kívánatos összetevőnek. A vízminőség javító pályázatunk azonban sikeres volt, így két éven belül megépül a távvezeték és tapolcafői ásványvizet fogyaszhatnak az ott élők is - közölte kérdésünkre dr. Lukács Endre, a Pápai Vízmű vezérigazgatója.

 


Megyénk döntő részén kiváló minőségű vizet ihatnak a fogyasztók 

Megyénk vízmű-cégei tehát nem érintettek az arzén-ügyben, az MH 54. Veszprém Radarezred katonái azonban aktívan részt vesznek a munkában, összesen 19 településre szállítják a tiszta ivóvizet. Ennek oka igen egyszerű. Az ezred törzs ugyan Veszprémben helyezkedik el, ám az alakulat egyes részei, századai az ország több pontján is megtalálhatóak, így Békés, illetve Tolna megyében is. - Amikor megkezdődött a Vízforrás 2013 névre keresztelt feladat, a Békésben található településekre történő vízszállítási feladatokat a radarezred 1. Gerinc Radar Mérőpontja, illetve a 22. Radarszázada kapta meg, mivel ezek Békéscsaba helyőrségben vannak. Tolna megyében található alakulatunk réskitöltő radarszázada, az ott szolgáló katonáink Kajdacs településre szállítják
a vizet - mondta el lapunknak Péter Gergely hadnagy. A radarezred kommunikációs tisztje hozzátette, víz vételezése akkreditált helyszínekről történik, a szállítást pedig kizárólag a megfelelő minősítéssel rendelkező szállítóeszközökkel hajtják végre a katonák.




A tizenkilenc érintett település egy híján mind Békés megyében található. A radarszázad állományának viszonylag alacsony létszáma miatt azonban a zökkenőmentes feladat-végrehajtás érdekében más alakulatoktól is érkeztek katonák és szállítóeszközök, hogy segítség a munkát. Az ezred munkáját az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, valamint az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj Békéscsabára rendelt állománya is segíti. A vízosztás Békés megyében öt különböző útvonalon folyik, s a településeken eltöltött időt a lakosságszám határozza meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!