Hírek

2013.01.05. 21:05

Mit várnak a polgármesterek az új évtől?

Veszprém megyei körkép – Küzdelmes, nehéz évet hagytak maguk mögött településeink. Az önkormányzati rendszer idei átalakulásával mennyire változik a helyzetük? Az öt megkérdezett polgármester abban bízik, hogy 2013 kiszámíthatóbb, stabilabb lesz.

Az idei év a tavalyinál kiszámíthatóbb lesz, kevesebb bizonytalansággal, mondta Porga Gyula veszprémi polgármester. Az önkormányzati rendszer átalakulásával az önkormányzatok ezentúl csak önkormányzati feladatokat látnak el, az állami feladatokat pedig az állam, és ezeket finanszírozza is. Veszprémben idén befejeződnek a nagy fejlesztések, beruházások.

– A nyár végéig tart a belvárosi rehabilitáció, teljesen megújul a Kossuth utca. Megépül a Hangvilla, az új kulturális központ, bővülnek a belvárosi parkolási lehetőségek, elkészül a parkolóház, tavasszal átadjuk a nemesvámosi kerékpárutat. Elkezdődik a várkapu felújítása és megkezdődik a szociális városrehabilitációs projekt a Jutasi lakótelepen, a Hemo épülete is megújulhat. Az önkormányzatok adósságkonszolidációja is az idei év eredménye. Bízom benne, hogy 2013 kiszámíthatóbb lesz, stabil költségvetéssel, és fejlesztésekre is jut pénz.

Porga Gyula veszprémi polgármester, Németh Gyula kéményseprő és Szűcs László színművész a veszprémi óévbúcsúztatón. Fotó: Penovác Károly

Ajkán a tavalyi évet az átszervezések jellemezték – tudtuk meg Schwartz Béla polgármestertől. A legnagyobb ilyen munka a kórházi átszervezés volt, ott elindult a struktúraváltás, a külső hőszigetelés és a nyílászárók cseréje idén fejeződik be. Emellett megkezdett beruházásokat fejeztek be, melyekhez korábban pályázati támogatást nyertek. Átszervezték az oktatási intézményeket, eladtak és átadtak iskolákat, több intézményt pedig felújítottak, bővítettek.

– Az idei az összefogás éve lesz. A gazdasági társaságokkal együtt, társasági adóból fedjük le tartósan az uszodát két év alatt. Más sportlétesítmények fejlesztését szintén tervezzük, közel állunk az ipari park visszavásárlásához. Azt városi összefogással hasznosítanánk, a járműipari klaszter logisztikai központja kaphat helyet ott. A város közbiztonságáért és környezetéért, a rendőrséggel, civilekkel, hatóságokkal való összefogás szintén idei feladat – mondta Schwartz Béla.

– Nagy öröm, hogy túléltük a tavalyi évet, és kínkeservesen fenntartottuk intézményeinket. Az iskolánkban ötmilliós pályázati pénzből fejlesztettünk, örvendetes, hogy ilyen nehéz körülmények között erre sor kerülhetett. Nagyon meg kellett nyirbálnunk szociális kiadásainkat: csökkent az idősek támogatása, a beiskolázási segély, a decemberi térítési díjakat már nem tudtuk fizetni. Tavaly csupán az ingyenes tankönyvtámogatás maradt meg – fogalmazott Kékesi István, Csót polgármestere, aki az idei évtől pozitívumokat vár. – Reménykedünk, hogy a közös hivatalokat megfelelően finanszírozzák, és jól működnek majd. Idén nagyobb az óvoda támogatása, de a falu összességében kevesebb pénzhez jut. Bízunk abban, hogy az új évet jobb kondíciókkal kezdjük, és jobban is fejezzük be, mint a 2012- est. Spórolni mi többet már nem tudunk – mondta a település első embere.

– A város számára fontos idegenforgalomban érjük el ismét a 2012-es kiváló szintet – kezdte válaszát dr. Bóka István füredi polgármester, aki szerint ez sem lesz egyszerű, hisz a tavalyi időjárás nagyon jó volt. – Bízom abban is, hogy idén végre elindulnak azok a beruházások, amelyek a város fejlődését szolgálnák. Gondolok a Füred Hotelre és a Füred Kempingre. Az utóbbi nagyon jó évet produkált, de hosszú távra még nem dőlt el a sorsa. Az egészségturizmus területén három, alapvetően kardiológiai rehabilitációval kapcsolatos vállalkozói pályázat elbírálására várunk. Ezek a milliárdos nagyságrendű támogatások nagy fejlődést hozhatnak. Az önkormányzatnál stabil gazdálkodásban bízok. Talán a szezonig befejezzük a Balaton-partot és a felső városrészt összekötő kerékpárutat, folytatni szeretnénk az arácsi korszerűsítését. Már elkezdődött a gimnáziumi tornacsarnok építése, és elindítjuk a 25 méteres uszodának a megépítését. Intézményeink jövője fontos nekünk, ezért is a város működteti azokat. Remélem, igazolják a létjogosultságukat.

Balassa Balázs szigligeti polgármester az újévi csobbanáson. Több mint kétszáz merész fürdőző mártózott meg a jeges tóban. Fotó: Gáspár Gábor

– Én a munkában hiszek, és ennek megfelelően mindig optimistán kezdem az évet – mondta Balassa Balázs szigligeti polgármester, aki szerint az idei évben sok a bizonytalanság. – A legfontosabb a település gazdasági stabilitásának megtartása, fejlesztése. Öt településsel közös hivatalt hozunk létre márciusig. Bízom benne, hogy még szeptemberben is gyerekzsivajtól lesz hangos az iskolánk. A vár és környezetének fejlesztésére nyert 301 millió forint komoly lökést ad a falunak, szeretnénk sikeres turisztikai évet zárni. Tudjunk a pályázatokkal új munkahelyeket teremteni, és amit nagyon várok ettől az évtől, hogy a Balaton térségének szereplői végre együtt gondolkodjanak a fejlődés érdekében.

Keresik a kitörési pontokat

Kiszámíthatóbb év lesz, kevesebb bizonytalansággal, jut pénz a fejlesztésekre. Az összefogás éve lesz. Meghatározó eredményt érünk el. Az önkormányzat stabilan gazdálkodik, a legfontosabb a gazdasági stabilitás megtartása. Pályázatokkal új munkahelyeket teremtünk, nyilatkozták a polgármesterek. Valamennyien bizakodóak, sorolják a terveket, az előrelépési lehetőségeket. Nem is lehet másképpen, csak így: pozitívan, optimistán, derűsen, reménytelien. Városok, községek csak úgy fejlődhetnek, gyarapodhatnak, ha azok vezetőinek vannak tervei, céljai. Válság és gazdasági nehézségek ellenére is csak az újabb fejlesztések, építkezések jelenthetik a kitörési pontot, a fennmaradást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!