Hírek

2013.01.01. 18:31

Szigligeten megnyitották a strandszezont

Szigliget - Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a második alkalommal megrendezett Újévi csobbanás a községi strandon.

Győrffy Árpád

Miközben sokan még a szilveszteri éj fáradalmait pihenték ki valahol, mintegy kétezren gyűltek össze, hogy legalább megnézzék azokat a bátrakat, akik a hidegtől nem félve megmártóznak kicsit a jeges Balatonban. Már a nézők magas száma is kicsit meglepő volt, még inkább a csobbanóké, hisz a tavalyi 37 fővel szemben az idén több mint kétszázan jelentkeztek előzetes orvosi vizsgálatra. Dr. Karasszon Diana, a község háziorvosa tavaly minden ötödik jelentkezőt tanácsolta el a hidegfürdőtől magas vérnyomása, hörghurutja vagy más betegsége miatt. Az idén csak alig minden tizedik személynek, 18 főnek volt olyan gondja, ami miatt ki kellett hagynia a pancsolást.

(Fotó: Gáspár Gábor)

A szervezők a fürdést az idén is a tavalyihoz hasonló csoportos berohanással tervezték a gyereköböl területén. Ide építették fel a színpadot a fürdés előtt fellépő Berecz Andrásnak és Muri Enikő programot záró koncertjének is. A szél azonban lehetetlenné tette az öböl használatát, mert szilveszter éjjel 20-30 centiméter vastagságban halmozta fel a törött jégdarabokat ezen a területen. A fürdőzők emiatt csoportos berohanás helyett, a strand kevésbé jeges részén lerakott lépcsőkön mentek be a vízbe. Sajnos így az érdeklődők közül sokan nem láthatták őket megfelelően. Volt aki csak térdig, vagy combig gázolt be, de többen teljesen meg is mártóztak a jeges fürdőben.

A résztvevők az idén is az ország minden részéről érkeztek. Több környékbeli és veszprémi mellett Budapestről, Orosházáról, Győrből, Kaposvárról egyaránt voltak. A legidősebb az idén is a már 70. évébe lépő Szebegyinszki Istvánné volt. A legfiatalabb fürdőző kilenc éves volt.

A jelentkezők magas száma a szervezőket is meglepte, a tavalyi érdeklődés alapján az idén mintegy 100 fürdőzőre számítottak. Az ennek megfelelően előkészített póló, emléklap persze kevésnek bizonyult, de mint az egyik főszervező, Balló Piroska elmondta, a leadott címek alapján az emléklapokat utólag eljuttatják mindenkinek.Az idén is csobbanó Balassa Balázs polgármester azt ígérte, hogy jövőre jobban felkészülnek a váratlan helyzetekre, és igyekeznek minden eddiginél jobb csobbanást szervezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!