Hírek

2013.02.12. 12:20

A szén-monoxid veszélyeiről

A szén-monoxid mérgezések megelőzése érdekében tartott gyakorlatot és felvilágosító kampányt a katasztrófavédelmi igazgatóság és a rendőrség.

Szijártó János

A Veszprém megyei tűzmegelőzési bizottság felhívása nyomán Horváth András tapolcai tűzoltó ezredes és Németh Zsolt rendőrtörzsőrmester, a lesencei körzeti megbízott látogatott meg több olyan helyszínt, amely bizonyos szempontból veszélyeztett, vagy érintett ebben tekintetben.

 

Antal Kálmán, Horváth András, Németh Zsolt, Antal Constantin és Antal Martin a kályha ellenőrzésénél (Fotó: Szijártó János)

Többek között Lesenceistvándon az Antal családhoz kopogtattak be. A két nagyszülővel él átmenetileg a két unoka a házban, ahol főként fával tüzelnek. A szakemberek a szén-monoxid veszélyeire hívták fel a figyelmet, amellyel sajnos ma sincsenek sokan tisztában. Eldugult kémény, rossz szellőzés, sérült kazán okozhatja a gázkoncentráció veszélyes mértékű megnövekedését a zárt térben.

Ráadásul színtelen, szagtalan, így alattomosan támadja meg az embert. Ezért a fokozott óvatosság elengedhetetlen. A család kályháját szúrópróbaszerűen ellenőrizték a látogatók, és azt rendben találták, ezzel együtt a házigazdák a feltett kérdésekre adott válaszaikkal igazolták, hogy tisztában vannak a szénmonoxid veszélyeivel. Horváth András és Németh Zsolt még több helyen adott tájékoztatást kedden, Tapolcán például egy fa tüzelőanyagot értékesítő vállalkozásnál is jártak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!