Hírek

2013.02.05. 18:14

Agrárkamarai választás

Megkezdődtek megyénkben is az agrárkamarai választások.

Varga Ibolya

Megyénkben is megkezdődött az új köztestület, a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara létrehozására irányuló választás a régi kamaránál.  Bár a szavazás csak tízkor kezdődött, már kilenckor gyülekeztek a választásra jogosultak a megyei agrárkamaránál. A szabályok szerint, aki felkerült a választói névjegyzékre, megyénkben  bárhol leadhatja a szavazatát, nem kell ragaszkodnia a lakóhelyéhez közeli urnához.  

A választást mindenütt közjegyző felügyeli, aki  nemcsak a voksolást kíséri figyelemmel, hanem jelen van az urnabontásnál és a szavazatok számlálásánál is.

 

A választási bizottságot úgy állították össze, hogy minden korosztály, üzemméret és a női nem is képviseltesse magát. Amikor a felvételek készültek éppen Buti Sándor, a választási bizottság elnöke, valamint Barcza Judit és Szabó István bizottsági tagok ellenőrizték a választási jogosultságot és adták ki a szavazólapokat. 

Megyénkben tavaly több mint hétezer ember regisztráltatta magát az újjáalakuló agrárkamrában, de csak mintegy ötezren kaptak értesítést arról, hogy szerepelnek a választási listán.

Aki valami miatt nemleges értesítést kapott, fellebbezhetett, de az első körben nem tud szavazni, csak a február 21-i pótválasztáson. 
Veszprém megyében a mezőgazdaság súlya alapján hatvan küldöttet választhatnak.  Listákat  mezőgazdasági érdekképviseleti szervezetek állíthattak. Nálunk is a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) állított egyedül listát, de bevont ebbe  tizenegy másik szervezetet, melyeknek a tagjai ugyancsak szerepelnek a jelöltek között. Összeállítottak egy tizenegytagú listát is  a póttagokról, akik akkor kapnak szerepet, ha valaki visszalép, vagy távozik a szervezetből.

 

 

 



Megkezdődött a szavazás, az előtérben balról Buti Sándor, Barcza Judit, Sipőcz István,   Szabó István  (Fotó: Orosz Péter) 
Az agrárkamarai választás megyénkben szerdán Zircen folytatódik, csütörtökön Devecserben, pénteken pedig  Pápán. Mindhárom helyen a falugazdász irodában helyezik  el az urnát. Február 11-én Sümegen az agrárkamarai tanácsadók irodájában, február 12-én pedig Tapolcán, ugyancsak a falugazdász irodában lehet majd szavazni. A választást mindenütt 10 és 17 óra között tartják meg, közjegyző jelenlétében.  A pótválasztást viszont február 21-én 9 és 13 óra között tartják meg Veszprémben, a Veszprém Megyei Agrárkamaránál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!