Hírek

2013.02.12. 07:52

Bakonyinak vallják magukat

Bakonyszentlászló – Ha megkérdezik identitásukról a bakonyszentlászlóiakat, akkor azt mondják, ők a Bakonyhoz tartoznak. Közigazgatás szempontjából ugyan Győr-Moson-Sopron megyéhez kerültek át, de számtalan módon kötődnek még Veszprém megyéhez is.

Erre a megállapításra Sebestyén Vince polgármester jut, miközben arról faggatom, az egy évtizeddel ezelőtti megyeváltás után kötődnek-e, kapcsolódnak-e még Veszprém megyéhez. Mint kiderül, nemcsak a magánemberi, családi, rokoni baráti szálakat nem vágta el a megyeváltás, hanem a hivatalos kapcsolatok egy részét sem.

Sebestyén Vince polgármester szerint az egymás közelében elhelyezkedő községek kapcsolatát a megyeváltás nem szakította meg (Fotó: Varga Domokos Péter)

Az mindenkinek természetes, hogy az emberi kapcsolatok nem megyehatárhoz kötődnek, de megmaradtak a közös rendezvények, kulturális események is. Az itteniek állandó vendégek a környező Veszprém megyei községek falunapjain vagy akár a cseszneki nyár rendezvényein, de az is természetes, hogy Bakonyszentlászlón is megrendezik az Esterházy család cseszneki ága című könyv bemutatóját – önmaguknak és bárkinek. És ezen az eseményen – vagy akár bármelyik szentlászlói rendezvényen – a bakonyoszlopi Wolf Ferenc pék (aki egyben faluja polgármestere) által felajánlott pogácsát fogyasztják a résztvevők.

A települések működő kapcsolataira talán a bakonyszentkirályi futball sportegyesület a legjobb példa. A saját körzetükben nem tudtak indulni, mert Veszprém megyében előírták, hogy a bajnokságban részt vevő csapatoknak tartalék gárdával is kell rendelkezniük. Mivel ezt nem tudták kiállítani, Bakonyszentlászló székhellyel indultak a másik megye bajnokságán. Az egymás elleni meccsen viszont nagyon elporolták a szentkirályiak az őket befogadó szentlászlóiakat.

Az egészségügy nem is vált külön soha. A felújított zirci Erzsébet kórház szakrendelőjének körzetébe Szentlászló is beletartozik. Csesznek, Bakonyszentkirály, Fenyőfő és Bakonyszentlászló alkot egy fogorvosi körzetet. Megyei kórházként Győr a helyiek körzete, de a betegek kérésére Veszprém is bármikor fogadja őket. A szívbetegeket Sopronba kéne beutalni, a valóság ezzel szemben az, hogy szinte mindenkit Füreden kezelnek. Bármilyen meglepő, de még a hivatalokkal is hasonló a helyzet: a zirci okmányirodában éppúgy el tudják intézni ügyes-bajos dolgaikat, mint a hivatalos – most már járási – székhelyükön, Pannonhalmán. És még kevesebbet is kell várakozniuk.

Néhány sokatmondó adat szűkebb házunk tájáról, lapunkról. A bakonyszentlászlói polgármesteri hivatalban két Kisalföldet és két Naplót fizetnek elő. Ez az arány a falu egészére is áll: a lakosok a két megyei napilapot körülbelül egyenlő arányban járatják. A polgármester családjában is ugyanez a helyzet: nap mint nap olvassák a Kisalföldet és a Naplót is. Sebestyén Vince azt mondja, érdekli őket, hogy mit írunk a környékbeli településekről, hát állandó és hűséges olvasói lapunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!