Hírek

2013.02.07. 12:22

Bíróság előtt a benzines rabló

A rabló benzinnel locsolta le egy pénzváltó alkalmazottját, és késsel is fenyegette még tavaly májusban Balatonszepezden.

Halmos György

Igazságügyi elmeszakértőt rendelt ki a vádlott részére a Veszprémi Járásbíróság és elnapolta a tavaly május 25-én történt balatonszepezdi pénzváltórablás ügyében csütörtökön elkezdett tárgyalást.

Az ügyészség V. Istvánt felfegyverkezve elkövetett rablással vádolja, amit különös visszaesőként követett el. A férfi a tavaly május 25-ei bűncselekmény végrehajtásakor ideiglenesen volt szabadlábon, ugyanis hasonló bűncselekmény miatt jogerősen el volt ítélve, jelenleg a kaposvári bíróságon is folytatnak ellene rablás miatt eljárást, illetve Budapesten lopási ügyben, mint bűnsegéd vádolták meg.

A vádirat szerint a férfi Sopronból indult el május 25-én azzal a szándékkal, hogy kiraboljon egy pénzintézetet, vagy pénzváltót. Álszakáll, paróka, vadásztőr és egy befőttesüvegnyi benzin volt nála. Véletlenszerűen állt meg Balatonszepezden délelőtt 10 óra körül, ahol kinézte a főút mellett lévő pénzváltót, de mivel nem volt alkalmas az időpont, megitta a nála lévő pálinkát, amitől elaludt. Délután négy óra körül ment be a pénzváltóba, ahol azonnal lelocsolta benzinnel az ott dolgozó nőt és egy öngyújtóval fenyegette: ha nem adja át neki a pénzt, akkor felgyújtja őt. Később a nagyobb nyomaték kedvéért elővette a nála lévő 20 centiméter pengehosszúságú kést is. A földre nyomta a nyakánál fogva az alkalmazottat, majd 42 ezer forinttal távozott. Az üzlet előtt találkozott az éppen akkor érkező tulajdonossal, akivel dulakodni, majd verekedni kezdett. Az alkalmazott is a főnöke segítségére sietett, és később csatlakozott egy szabadnapos rendőr is hozzájuk, amikor gépkocsival elhaladva látta a parkolóban a dulakodást.

A vádlott elismerte tettét, azt mondta, hogy anyagi nehézségei miatt akarta kirabolni a pénzváltót. A férfi a tárgyalás során bocsánatot kért a tanúként beidézett alkalmazottól és a tulajdonostól is.

A boltban a támadás idején dolgozó nő tanúvallomásában azt mondta, hogy a támadás nagyon gyorsan történt, még köszönni sem volt ideje, már egyből öntötte rá a férfi a benzint. Közelről fenyegette az öngyújtóval, de nem hozta működésbe azt. A támadás után sokáig fájt a nyaka, mert lenyomta a férfi a földre. A tulajdonos arról beszélt a bíróságon, hogy motorral érkezett az üzlethez, amikor kilépett a férfi, meghallotta az alkalmazott segélykiáltását. A férfi után ment, aki megtámadta őt, betörte a sisakján a plexit. Dulakodni kezdtek, majd a földre kerültek, ahol azt mondta neki a rabló, megadja magát. Visszakísérték az üzletbe férfit, leültették és hívták a rendőrséget. Eközben a férfi megpróbált elmenekülni, de egy arra járó szabadnapos rendőr segítségével - aki látta a korábbi dulakodást - visszakísérték a férfit. Elhangzott, hogy a közelben van egy étterem, többen is láthatták a parkolóban a verekedést, de senki nem indult segítségükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!