Hírek

2013.02.27. 19:37

Bíróság előtt a pálinka

Az Európai Bizottság február közepén úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedékiadó-mentessége miatt. Mindez várható lépés volt, kommentálta a hírt Csalló Jenő, a Pannon Pálinka Szövetség elnöke.

Az Európai Bizottság már tavaly kötelezettségszegési eljárást indított a pálinkaügyben hazánk ellen, február közepén pedig úgy határoztak, hogy az Európai Unió Bírósága (EUB) elé idézik Magyarországot a házi pálinkafőzés jövedéki- adó-mentessége miatt  vagyis újabb ütközet lesz az unió és hazánk között zajló pálinka-fronton. Orbán Viktor miniszterelnök még a kormány első akciótervén belül jelentette be 2010 nyarán a házi pálinkafőzés adómentessé tételét, bár vélhetőleg tudta, hogy a teljes adómentesség ütközik az uniós joggal.

Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesületének elnöke a Naplónak elmondta, az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja a belső piaci verseny torzulásainak megelőzése érdekében. Ennek értelmében csak azon pálinkafőző hely mentesülhet a bérfőzési szeszadó-fizetési kötelezettség alól, amely éves szinten kevesebb mint 20 liter 50 szeszfokos pálinkát állít elő.

 

Várható volt, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézik hazánkat - mondja Csalló Jenő, a Pannon Pálinkafőzők Egyesületének elnöke (Fotó: Gáspár Gábor)


Az előállított pálinka után háztartásonként 50 literig a nemzeti szeszadó 50 százalékával, felette teljes adómértékkel kell adózni. Ezzel szemben a jelenleg hatályos magyar szabályozás értelmében jövedékiadó-mentes a háztartások vagy a szeszfőzdék által személyes használatra előállított pálinka évi 50 liter mennyiségig. Ennek tükrében várható volt, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézik Magyarországot, amivel újabb szakaszába lépett a hazánkkal szembeni kötelezettségszegési eljárás.


A hazai rendelkezéssel nem csak az a baj, hogy szembemegy vállalt kötelezettségünknek, hanem az is, hogy az emberek egy része nem csak saját maga részére kezdett pálinkát főzni, amivel a feketegazdaságot erősíti, mondta Csalló Jenő. Mindezt bizonyítja, hogy egyre több helyen lehet venni zárjegy nélküli pálinkát, de a Nemzeti Adó-és Vámhivatal ellenőrei is találnak kétes eredetű pálinkákat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!