Hírek

2013.02.20. 13:11

Két helyen bírságoltak a megyében

A múlt évben a megyében összesen 1292 alkalommal ellenőrizte a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve a dohányzási tilalom betartását, mindössze két vendéglátóhelyen kellett egészségvédelmi bírságot kiszabniuk.

Varga Domokos Péter

A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló törvény szigorítása jelentős változást eredményezett. A módosítás alapvető célja a lakosság fokozottabb védelme a dohányzás bizonyítottan súlyos egészségkárosító hatásaival szemben.

A kormányhivatal kormánymegbízotti kabinetjétől megtudtuk, 2012-ben hat alkalommal társhatóságokkal, rendőrséggel közösen tartottak ellenőrzést. Az év első három hónapján át tartó türelmi időszak április 1-től az Országos Tisztifőorvosi Hivatal meghirdette az első átfogó, országos akcióellenőrzést, amit a novemberi egy hetes összehangolt kiemelt ellenőrzés követett. Az áprilisig tartó türelmi időszakban elsősorban a törvény előírásainak értelmezése, tájékoztatás volt a céljuk, ezért nem bírságoltak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ellenőrzött egységek többsége alkalmazkodott az új törvényi előírások betartásához, jogkövető és együttműködő az ellenőrző hatóságokkal. A tapasztalt hiányosságok minimálisak, ezért legtöbbször elég volt ezeket jegyzőkönyvben rögzíteni a szükséges intézkedés, határidő megjelölésével.

A törvény előírásainak betartását elsődlegesen a megyei kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei, illetve járási hivatalok járási népegészségügyi intézetei (korábban kistérségi népegészségügyi intézetek) ellenőrzik. Az országos ellenőrzések adatai alapján megfigyelhető, hogy a szabálysértők a legnagyobb arányban a közterületeken gyújtanak rá tilosban, emellett a vendéglátó-ipari egységekben, illetve a közforgalmú intézményekben tapasztaltak még az átlagosnál több problémát. Ezért idén február 18. és március 3. között újabb akcióellenőrzés zajlik országszerte, ahol kiemelt figyelmet fordítanak ezekre a területekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!