Hírek

2013.02.27. 15:49

Állami irányítás alatt a timföldgyár

Felszámolási eljárást kezdeményeztek a Magyar Alumínium (Mal) Zrt. ellen, erre az állam a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft.-én keresztül átveszi a társaság irányítását és folyamatos működtetését.

Tremmer Tamás

A 2012 szeptemberében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített Mal Zrt. irányítását és folyamatos működtetését az állami tulajdonú NRN Kft. veszi át, olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által szerdán kiadott sajtóközleményben.

Az intézkedés közvetlen kiváltó oka, hogy a társaság egyik hitelezője által benyújtott kérelem alapján a bíróság elrendelte a felszámolási eljárás megindítását. A vállalatot ennek ellenére fizetési moratórium illeti meg, beszállítói nem függeszthetik fel a folyamatos ellátását, ami a vevőkör zökkenőmentes kiszolgálása érdekében elengedhetetlen. A több milliárdos állami forrás megfelelő likviditást biztosíthat egy valóban eredményes reorganizáció lebonyolításáig – áll a közleményben.

Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója az intézkedést így kommentálta: „ahogy azt a vállalat az állami felügyelet ideje alatt tette, úgy a moratórium alatt az NRN-nel is együtt fog működni a munkahelyek megtartása érdekében. A vállalat szakszervezeti vezetője, Pad Ferenc kifejtette, az elmúlt három-négy hét történései alapján már várható volt, hogy az állam lépéseket tesz az ajkai gyár megmentése érdekében.

A kiadott közlemény azt hangsúlyozza, hogy az állami beavatkozás a munkahelyek, valamint a vállalat megmentése érdekében történt, így akár megnyugtató is lehet ez a lépés, fogalmazott a szakszervezeti vezető. Ugyanakkor hozzátette, várja a további információkat és fejleményeket. Az intézkedéssel a kormány sokadszorra nyújt mentőövet az ajkai térségnek. A Mal Zrt. Ajka legfontosabb közvetlen és közvetett foglalkoztatója. Működésének fenntartása több ezer munkahely megőrzését teszi lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!