Hírek

2013.02.28. 19:26

Szeretettel, békével vívott szabadságharc

Ez a kiállítás igazi szabadsághősöknek állít emléket - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Számon-tartva című kiállítás csütörtöki megnyitóján a Laczkó Dezső Múzeumban.

Napló

- Olyan szabadsághősöknek, akik arra figyelmeztettek, hogy a szabadságot nem csak harccal, hanem szeretettel és békével is ki lehet vívni. Nem arról a szabadságról van szó, amiről manapság beszélünk, a füvezés- és az azonosneműek házasságának szabadságáról, hanem arról, amely csak egy ilyen nagy és elnyomó rendszer ellen tudott kialakulni - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes nyitóbeszédében.

- A múzeumok jellemzője, hogy az események nem akármikor történnek. A mostani kiállítás is a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából érkezett hozzánk. S miért éppen Veszprémbe? Mert az akkori elnyomó hatalom ebben a püspöki városban különösen nagy és erős ellenséget talált - köszöntötte a Laczkó Dezső Múzeumban összegyűlt vendégeket Limbacher Gábor.

 

A múzeumigazgató hozzátette, fontos lenne, hogy a tárlatot minél több iskolás lássa, hogy ők is tudjanak mindarról, amiről a kiállítás szól. Simon György, a Szent István rádió főszerkesztője a kiállítás hitelességét méltatta, majd hozzátette, reméli, hogy a már számos magyar várost bejárt kiállítás itt is olyan nagy népszerűségnek örvend majd, mint korábbi állomásain.

 

A számon-tartva című kiállításon az kommunista egyházi üldözés papi relikviái láthatóak. (Látható többek között Zadravecz István ferences szerzetesnek a lágerben kenyérbélből gyúrt s cipőkrémmel színezett rózsafüzérét, Romzsa Tódor görögkatolikus vértanú püspök sálját, a pálosok titkos cserkésztáborozásáról készült naplót, Bulányi György latin nyelvű olvasókönyvét, Endrédy Vendel zirci ciszterci főapát börtönben hajtogatott mértani alakzatait.) A kiállításon közreműködött Dominek Anna színművésznő, Prevoz János és a bazilika Szent Mihály kórusa, melyet Zsilinszky Cecília karnagy vezényelt. A kiállítás 2013. április 21-ig tekinthető meg a Laczkó Dezső Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!